Roman ve hikayeleriyle hafızamızda yer edinen Halid Ziya Uşaklıgil'in 1894'te yayınladığı ve şimdilerde Büyüyen Ay Yayınları tarafından ilk defa günümüz Türkçesine aktarılan kitabı “İlm-i Sîma”, dış görünüşten ve fiziki özelliklerden bir iç okuması yapmaya çağırıyor okurlarını.
Sîma ilmi, Allah'ın beşerlere dokuduğu saklı halleri ortaya çıkarma girişimidir. Halid Ziya, kitabın başlangıcında insan çehresinin dışarıya muhtelif şekillerde aksettiğinin altını çizmiştir. Sîma ilminin, ruh hallerindeki değişimlerin çehrede ne tür belirtiler meydana getirdiğini anlamaya çalışmanın bilgisini edinmekte bir yöntem olduğunu izah etmiştir.
Hipokrat, Aristoteles, Marcus Aurelius, Montaigne gibi isimlere atıfta bulunarak, sîma ilminin faydalarını ve gerekliliğine olan inancını dile getiriyor yazar. Daha sonrasında bu ilmi büyük bir maharetle uygulamış olan Kaspar Lavater adındaki İsviçreli filozofa yoğunlaşan Uşaklıgil, Lavater'in kendi dönemindeki insanların sîmalarına bakıp onları nasıl isabetli tespitlerde bulunarak keşfettiğini misaller vererek gözler önüne seriyor.
Devamı: https://www.dunyabizim.com/kitap/halid-ziya-nin-pek-bilinmeyen-kitabi-ilm-i-sima-h23489.html
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.