• İstanbul 16 °C
  • Ankara 26 °C

Halime Kökçe: İdlib Mutabakatı barışın kapısı olabilir mi?

Halime Kökçe: İdlib Mutabakatı barışın kapısı olabilir mi?
İdlib'in çatışmasızlık bölgesi ilan edilmesi Astana sürecinin işletilmesinin de en önemli ayağını oluşturuyordu. Ve bu sayede yaklaşık bir senedir İdlib siviller ve ılımlı muhalefet için nefes alma yeri olabildi.

İdlib'i Heyet Tahrir Şam'dan (HTŞ) arındırmak da Astana sürecinin hedeflerinden biriydi. Suriye'deki sivillerin ve muhalif unsurların mal-can güvenliği ve çatışmasızlığın riske girmemesi açısından da bu önemliydi. 

Türkiye bu konunun önemle üzerinde durdu ve bu zaman zarfında HTŞ'nin tasfiyesi ve yüzer gezer grupların HTŞ'ye kaymaması için büyük gayret sarf etti. Zira Suriye'de sivil kayıplara yol açan her çatışma, yerel silahlı unsurların savaşma kabiliyeti daha yüksek ama terör örgütü olarak adlandırılan yapılara meyletmesine yol açıyordu. 

DEAŞ'ın güçlenmesi ve insan kaynağı edinmesine yol açan sebeplerden biri de buydu. Çatışmasızlığın devamı bu yüzden de çok önemliydi ve Türkiye bunun İdlib'de statüko haline gelmesini terörü tasfiye etmenin bir aracı olarak gördü. 

Fakat Rusya, Astana süreci içinde İdlib'i bombalamaktan çekinmedi. Tıpkı 2017 Eylül'ünde olduğu gibi  bu Eylül itibariyle de İdlib'i bombalamaya başladı. Erdoğan'ın İdlib'i merkeze koyarak Suriye'de çatışmasızlığı statüko haline getirme çabası son İblib Mutabakatıyla önemli bir aşamaya ulaştı. 

İran'ın taraflardan habersiz biçimde canlı yayınladığı Tahran zirvesi sırasında da Rusya bombalamaya devam etti. Muhtemeldir ki Putin ve Erdoğan'ın canlı yayında İdlib üzerinde tartışmasını murad eden İran, İdlib Mutabakatı'nın imza edildiği Soçi'deki zirveye davet edilmedi. Tahran Zirvesinin canlı yayınlanması vesilesiyle de aslında iyi bir şey oldu, tüm dünya bir kez daha Türkiye'nin Suriye konusunda en temel prensibinin ve çabasının kanı durdurmak, ateşkesi sağlamak olduğunu gördü.   

Devamı: http://www.star.com.tr/yazar/idlib-mutabakati-barisin-kapisi-olabilir-mi-yazi-1386759/

Bu haber toplam 532 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim