• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Halime Kökce: Türkiye Libya'da tarafsız olsun, öyle mi?

Halime Kökce: Türkiye Libya'da tarafsız olsun, öyle mi?
Libya'da bu noktaya nasıl gelindiğini tekrar etmeye gerek yok sanırım, fakat takdir etmek gerekir ki son gelişmeler Türkiye'nin bir ayı geçkindir devam ettiği caydırıcı diplomasi sayesinde yaşandı.

Peş peşe masalar kuruldu, Hafter’e asker desteği veren Putin, Türkiye ile birlikte sürece dahil oldu ve Hafter'in ülkeyi iç savaşa götürecek hamleleri dünya kamuoyunun gündemine böylece girmiş oldu. Yoksa Fransa, BAE, İsrail, Mısır arasındaki ittifakla Hafter zaten 2011'den beri yorgun ve yıpranmış olan Libya'yı kanlı bir iç savaşa sürüklemenin tam eşiğindeydi.

Arkasına aldığı ülkeler dahil, onu kullanan aktörler de diyebiliriz, 12 devlet ve 3 uluslararası örgütün onayladığı ateşkes çağrısına ve 55 maddelik mutabakat metnine rağmen Hafter, Mitiga Havaalani'na 11 havan topuyla saldırdı. Ayrıca Hafter yanlısı milislerden sivil uçakları dahi vuracakları tehdidi geldi.

***

Libya'daki durum nereye evrilir, ateşkes kararının mütemadiyen ihlal edilmesi karşısında Türkiye'nin tavrı ne olur? Bunları önümüzdeki süreçte göreceğiz. Ancak şu kadarını ifade edelim, şimdiden sonra Hafter'in siyasi çözümden yana olmadığını gösteren her saldırgan hamlesi onun aleyhine işleyecektir. Türkiye de resmi hükümetle imzaladığı askeri yardım içerikli muhtıranın gereğini yapmaktan kaçınmayacaktır.

Ayrıca tüm dünya şunu görmüş bulunuyor; uluslararası kurumların sorun çözme kabiliyeti ortadan kalkmıştır. Libya, BM nezdinde Ulusal Mutabakat Hükümeti tarafından temsil ediliyor olmasına rağmen ve Hafter, 2014'ten bu yana giriştiği darbe ve sonrasındaki saldırılarıyla güvenilir bir muhatap olmadığını ispatlamışken tıpkı Suriye’de ya da evvelinde başka pek çok örnekte olduğu gibi çözüm üretmekten çok sorunun sürüncemede kalmasına yaramıştır.

***

Bundan sonra ne olur? Moskova ve Berlin'deki zirvelere rağmen, süreci siyasi çözüme değil iç savaşa evirecek adımlar atması Hafter’in kredisinin büsbütün tükenmesine yol açabilir. Ortadoğu'nun taşeron örgütlerden farkı olmayan BAE'nin kime çalıştığı ise herkesin malumu.

Devamı: https://www.star.com.tr/yazar/turkiye-libyada-tarafsiz-olsun-oyle-mi-yazi-1509044/

Bu haber toplam 212 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim