“Hallac-ı Yunusla Tanıdık”

“Hallac-ı Yunusla Tanıdık”
Levent ERTEKİN/İZMİRTürkiye Yazarlar Birliği İzmir şubesinde konuşan Eğitimci Yazar Mehmet Yazıcı dün olduğu kadar bugünde fikirleriyle tartışılan alimlerin başında gelen Hallac-ı Mansur’un “ cicilerden cuculardan uzak özgür bir kişiliktir” dedi.

İzmir Yazarlar Birliği Sonbahar dönemi Kültür sohbetlerinin ikinci haftaki konuğu olan ilahiyatçı yazar Yazıcı, “Hallacı Mansur”  üzerine yaptığı sohbetinde Hallacı Mansur üzerine çok şey konuşulduğunu ama onun üzerine yazı yazan İslam coğrafyasında bir elin parmaklarını bile bulmayan yazarlar olduğuna dikkat çekerek “Hallacı Mansur sıradan bir kişilik değil.  Zor bir insan. Onun ölümünden sonra İslam alemin bütün alimler ona benzemeye çalışmış. Ama gariptir ki Hallaç hakkında çok şey bilinmesine rağmen üzerinde araştırma yapan kişi sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Bunu Hallac hakkında araştırma yaparken bende yaşadım. Onu anlamaya çalışırken psikolojim bozuldu. Hallac benim kimyamı bozdu “ şeklinde konuştu.

“Hallac, Türklerin İhtida babasıdır”

Hallacın doğum yeri ve ailesiyle ilgili bilgilerin olduğuna dikkat çeken Yazıcı “Hallac-ı Mansur özgür bir kişiliğe sahip bir İslam âlimi. Döneminde medreselerde hiçbir hoca onu öğrenci olarak okutmak istemez. Cüneyt-i Bağdadi Hallac-ı zaman zaman uyarır. Her düşündüğünü söylememesini ister. Ama Hallac İslami düşüncede bir cemaate bir cemiyete bağlı değildir. Âdeta cicilerden cuculardan uzak saf duru bir yapısı vardır “ dedi.

Arap kökenli olmasına rağmen Türklerle hemhal olması, Türkistan’da faaliyetlerini Türkler arasında yoğunlaştırmasına dikkat çeken Yazıcı “Hallacı Mansur’un hayatına bakıldığında Türklerin içinde İslami faaliyetleriyle yoğunlaştığı görülür. Bu yönüyle Hallacı Mansur Orta Asya’da İslam’la müşerref olan Türklerin ihtida babasıdır. Türkler onun sayesinde İslam’a girmişlerdir ”diye konuştu.

İslam’ın düşünceye çok önem verdiğini, düşünmenin ibadet olarak görüldüğüne temas eden  ilahiyatçı Yazıcı “İslam aleminin düşünme evrenselliği Hallacın hayatında görürüz. Hallac döneminde medreselerde ciddi faaliyetler vardır. O dönemde evlerde bile akademik çalışmalar vardır. Hallac döneminde anlatmak istedikleri çağdaşları tarafından anlaşılmaz. Düşüncelerinden dolayı Bağdat’ta tutuklanır ve on yıl hapisten sonra  siyasi bir kararla idam edilir. İdama giderken fikirlerinden taviz vermeden idama yürür “dedi.

“Yunus olmasaydı Hallacı tanımazdık”

Hallacın fikirlerinin onun ölümünden sonrada İslam coğrafyasında bayraklaştığına temas eden Yazıcı bunu örneklerle açıkladığı konuşmasında “Fikirleri bayraklaşan Hallacı İslam dünyası yeterince araştırmadı. Halbuki onun fikirlerini Yunusun şiirlerinde, Mevlana’nın mesnevisinde, Muhiddin-i Arabi’nin sözlerinde, İmamı Gazalinin ifadelerinde görmekteyiz. İslam dünyasında herkes Hallaca özlem duymuş. Hallacın felsefesini Ahmet Yesevi’de, Pir Sultan Abdalda, Alevi geleneğinde Muhammed İkbalin şiirlerinde görürüz. Âdeta Yunus üzerinden Hallacı tanıdık. Belki Yunus olmasaydı Hallacı tanımazdık. Bu yönüyle Mevlana Hallacın felsefesini takip etmiş onu seslendirmiştir” şeklinde konuştu.

Yazar, Şair ve sanatçıların katıldığı toplantıda Çok sayıda dinleyici tarafından izlenen konuşmada ilahiyatçı yazar Mehmet Yazar’a  Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesi tarafından günün anısına sohbet toplantısının sonunda İzmir Şubesi yönetim kurulu adına Başkan Mahir Adıbeş tarafından katılım belgesi verildi.

15170963_10154705883450699_5337212276844575797_n.jpg

Bu haber toplam 1406 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim