• İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

Haluk Dursun: Kültürel Kapasiteniz, Kullandığınız Dille Doğru Orantılıdır

Haluk Dursun: Kültürel Kapasiteniz, Kullandığınız Dille Doğru Orantılıdır

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Haluk Dursun, birkaç gün önce Diaspora Gençlik Akademisi’nde yaptığı konuşmada yurt dışında yaşayan gençlere tarih, dil ve kültür konularında altın nasihatler verdi. Esra Öztürk bu veciz konuşmanın önemli bölümlerini bizlere aktardı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk DursunYurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nın Avrupa, Kanada ve bazı Ortadoğu ülkelerinde okuyan ve sivil toplum kuruluşlarında faaliyet gösteren gençler için düzenlediği Diaspora Gençlik Akademisi’nde konuştu.

Konuşmasına "Diaspora" kelimesini kullanmayı tercih etmediğini vurgulayarak başlayan Dursun, kültür elçileri ve gönül coğrafyamızın göz bebekleri olarak nitelediği gençlere Osmanlı tarihinden de örnekler vererek, özellikle lisan ve kültür konularında pek çok tavsiyede bulundu.

Dursun, farklı ülkelerde yaşayan gençlere Musahip” kavramını anlatarak başladı sohbete: “Musahip kavramını iki açıdan değerlendirebiliriz. Birincisi kamuda musahiplik. Topkapı Sarayı’nda Harem’e girerken pek çok kişinin gezmeden geçtiği bölümdür Musahiban Dairesi. Bu sarayın girişindeki ilk ana bölümüdür. Musahip, sohbet etme kökünden gelir. Bizim tarihimizde ve kültürümüzde böyle bir kariyer var. Sohbet etmeyi bilen adamdır musahip. Saraydaki bu musahipler devlet hiyerarşisi içinde yer alırlardı. Başmusahipvardır, ikincisi musahibi sanidir ve bu şekilde devam eder.

Bu dairede başmusahip, padişaha sohbet arkadaşlığı yapar, yani başdanışman olarak faaliyet gösterir. Başmusahiplik makamı tek kişiye ait olurdu. Görevi padişaha danışmanlık yaparak, kişiliği ve ilmi ile onu bilgilendirmekti.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/etkinlik/29857/haluk-dursun-kulturel-kapasiteniz-kullandiginiz-dille-dogru-orantilidir

Bu haber toplam 607 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim