• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Harput açık hava müzesi

Harput açık hava müzesi
“Şehir Kültürü - Kültürlü Şehir" sempozyumu için Elazığ’da bulunan akademisyenler, TYB yöneticileri, şehir tarihi uzmanları ve bilim adamları için 4 Ekim 2018 tarihinde kültür gezisi düzenlendi.

Tarihi Harput Mahallesini Elazığ Belediyesi Koruma, Uygulama ve Denetim Büro Birimi Sorumlusu Kadir Atıcı ile gezen heyet,  mahallede bulunan Arap Baba Mescidi ve Türbesi, Kurşunlu Camii, Şefik Gül Kültür Evi, Sarahatun Camii, Ahi Musa Mescidi ve Türbesi, Sarahatun Camii ve  Seyyit Baba Türbesini  ziyaret etti.

Atıcı, Harput’ta çok sayıda bulunan kaya mezarların Urartu döneminde yapıldığın ve Roma döneminde de kullanıldığını söyledi.

Binlerce yıllık tarihi ve kültürel mirasıyla açık hava müzesini andıran Harput’u büyük bir hayranlıkla gezen heyet restorasyonu devam eden Esediye Camiinde  incelemelerde bulundu.

Artuklu döneminde yapıldığı düşünülen Esediye Camisi hakkında bilgi veren yetkililer, günümüze sadece kapısı ve iki mihrabı ulaşabilmiş olan cami ile ilgili yaptıkları araştırmalarda buranın  külliye olarak kullanıldığını söylediler.

Kültür gezisine katılanlara bilgi veren Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç Harput’ta kazıların ve restorasyon çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Aytaç,  Milattan Önce 8'inci yüzyılda Urartu Krallığı tarafından yapılan Harput Kalesi’nin erime sürecine girdiğinden, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan restorasyon çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Gezi heyeti camii ve türbelerde dua etti, tarihi kalıntılar ve yerler önünde fotoğraflar çektirdiler.

Heyet ayrıca, Elazığ'ın Keban ilçesinde bulunan, kenarında mesire yerleri olan, elektrik üretimin yanı sıra balık üretiminin de yapıldığı  Keban Barajı'nı da ziyaret etti.

1-022.jpg2-022.jpg3-020.jpg4-014.jpg

img-20181005-wa0034.jpgimg-20181005-wa0045.jpgimg-20181005-wa0069.jpg

Bu haber toplam 1886 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim