• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Hasan Basri Yalçın: Kademeli güvenli bölge

Hasan Basri Yalçın: Kademeli güvenli bölge
Müzakerelerin henüz içeriğini tam olarak bilemiyoruz. Basına farklı bilgiler sızıyor.

Bunlardan bazılarında güvenli bölgenin ilk kısmının Türkiye ve ABD tarafından ortaklaşa kurulacak bir güvenli bölge olduğunu bir sonraki hattın ise Amerikan kontrolünde olduğunu gösteriyor. Daha bu haritalar çok değişebilir veya sahada ortaya çıkacak yeni gelişmelere göre yeniden şekillenebilir.
Zaten pazarlığın da devam ettiği görünüyor.
Pazarlık nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın veya güvenli bölge kaça ayrılırsa ayrılsın Türkiye'nin Amerika'nın da katılamayacağı bir güvenli bölge hattı tutması gerekir.
Esasında Türkiye'nin tercih edeceği bir güvenli bölge 30 kilometre derinliğinde bir hattın doğrudan Türkiye kontrolünde olmasıdır. Fakat bu durum müzakere edilebilir. Biraz daralıp genişleyebilir.
Amerikan tarafı ise bunu tabii ki kabul etmek istemiyor. Bu nedenle de ortak kontrol alanları yaratmak ve daha dar ve kademeli hatlar yaratmak istiyor. Kademeli hatlar yaratmak da düşünülebilir. Ancak bu kademelerin hangisinin kimin kontrolünde olacağı asıl can alıcı nokta. Eğer Amerikan tarafı kademelendirme fikrini öne sürüyorsa ve güney kademelerde doğrudan Amerikan kontrolünü savunuyorsa doğal olarak Türkiye'nin de kuzey kademelerde doğrudan Türkiye kontrolü için diretmesi gerekir.
Anlaşmanın kıymetini hepimiz biliyoruz.
Barışçıl yöntemlerle Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna ayak basması önemli. Zaman içerisinde bu alanı genişletmek istendiği fikrini de anlıyoruz.
Ama Amerika'nın çok sıkı kontrolü altında oluşturulacak bir güvenli bölge bizi güvenli kılmaz. Aksine PYD'nin güneyde daha korunaklı bir zemin elde etmesini sağlar. Zaten Amerika bu bölgeyi kontrol ediyor ve dolayısıyla Türkiye ile anlaşmak zorunda kalması bir çeşit tavizdir diye düşünebilirsiniz.

Devamı: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hasan-basri-yalcin/2019/08/15/kademeli-guvenli-bolge

Bu haber toplam 338 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim