• İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C

Hasan Çelebi’ye Saygı Gecesi

Hasan Çelebi’ye  Saygı Gecesi
T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi öncülüğünde, Hâlidî Maarif İlim ve Kültür Derneği ve Hâşimî Yayınevi ortaklığında düzenlenen 4. Uluslararası Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri'nin Şeref Konuğu Şeyhü’l-Hattatin Hasan Çelebi için bir saygı gecesi düzenleniyor. Program 27 Şubat Çarşamba (bugün) saat 19.00’da başlayacak.

22 Şubat’ta, Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde başlayan 4. Uluslararası Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri, ilgi görmeye devam ediyor. Kitap sergilerinin yanı sıra ilim insanlarının bir araya geldiği panellere geniş yer veren etkinliğin Şeref Konuğu Şeyhü’l-Hattatin Hasan Çelebi oldu. Üstat için düzenlenen saygı gecesi 27 Şubat Çarşamba (bugün) saat 19.00’da başlayacak.

 

Hasan Çelebi Kimdir?

1937 yılında Erzurum'da dünyaya geldi. Hâliyle, Çelebi'nin çocukluğu da yokluk ve sıkıntı içinde geçti. Kâğıda ve kaleme karşı aşırı bir sevgisi olan Çelebi, köye getirilen gazeteler vasıtasıyla kendi gayretiyle okumayı öğrendi. Ardından dayısından Kuran-ı Kerim öğrenmeye ve hafızlığa başladı. Kur'an ilimlerini tahsil maksadıyla 1954'te İstanbul'a geldi. Bir hemşerisi vasıtasıyla Üçbaş Medresesi'ne yerleştirildi. Burada altı ay boyunca Arapça ve din derslerine devam etti. Oradan da Üsküdar Çinili Medresesi'ne geçti. 15 Mayıs 1956'dan itibaren de Mihrimah Sultan (İskele) Camii'inde müezzin olarak görev yapmaya başladı. 1957-58 yıllarında askerlik vazifesini yaptı. Askerlik dönüşü bir süre Mehmet Nasuhi Camii'inde imamlık yaptı. 27 Mayıs 1960 darbesiyle birlikte üç yıl İstanbul'dan ayrı kaldı. Bu süre zarfında Artvin'in Yusufeli ilçesinde müezzin olarak bulundu. Müezzinlik yaptığı sırada Müftü Hafız Bekir Efendi'yle tanıştı. Bu karşılaşma Çelebi'nin yeniden İstanbul'a dönmesini sağladı. Bekir Efendi aracılığıyla Hasan Çelebi, 15 Ağustos 1963 yılında Üsküdar Sultan Tepesi Mehmet Said Efendi Camii'ne imam olarak tayin edildi. 1964'te Şeyh Camii'ne, 1974 senesinde de Fıstıkağacı Selami Ali Camii'ne nakloldu. İmamlık vazifesi süresince başta yurt dışı olmak üzere zaman zaman hat ile ilgili iş teklifleri aldı. Çelebi, kendine hat alanında daha rahat bir çalışma ortam sağlamak maksadıyla 1987'de emekliye ayrıldı. Halen İstanbul'da hat çalışmalarına ve talebe yetiştirmeye devam etmektedir.

 

Hasan Çelebi’nin ciddi manada hat sanatına merakı, köydeki caminin yazılarına ilgi duyarak onları taklit etmesiyle başladı. Yusufeli'nde müezzin olarak görev yaptığı camiye levhalar yazadı, İstanbul'a tekrar döndükten sonra görev yaptığı Sultantepe'de taş ustası Yusuf Efendi ile tanıştı. Bu tanışma Çelebi'nin hayatında yeni bir sayfa açtı. Çelebi, Yusuf Efendi vasıtasıyla Hattat Hamid Aytaç'la (1891-1982) görüştü. Aytaç’ın tavsiyesi üzerine Topkapı dışında Çırpıcı Çayırı’nda oturan Hattat Halim Özyazıcı'dan (1898-1964) meşke başladı. Özyazıcı vefat edince tekrar Hamid Bey'le görüştü ve meşke başladı. 14 Ekim 1964'te başlayan bu birliktelik Hamid Bey'in vefatına kadar 18 yıl devam etti. Hasan Çelebi’nin birçok cami, mezar taşında yer alan eserlerinin yanında, sergilenmiş birçok levhası bulunmaktadır ve sayısız talebe yetiştirmiştir.

 

 

Sorularınız için:

 

E: tybistanbul1@gmail.com │ T: 0 212 527 75 17-18

 

hasan-celebi-001.jpg

Bu haber toplam 591 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim