• İstanbul 23 °C
  • Ankara 21 °C

Hem Şecâ’at Hem Sahâvet Ehli idi Gazi Süleyman Paşa

Hem Şecâ’at Hem Sahâvet Ehli idi Gazi Süleyman Paşa
Bir Osmanlı şehri Hayrıbol’da (Hayrabolu) dost ziyaretindeyiz.

Âşık Paşazâde’nin de 'Gaziler geçdi kâfir mülkine hoş/ Nice kâfir sarayın etdiler boş/ Çün Rûm Eline kim geçdi Süleyman/ Gaziler ıbrığı hep oldı mücüş' diye söylediği gibi Gazi Süleyman Paşa, bu toprakların kapısını açan iyi adam, Rumeli'nin fatihi, en çok eser bırakan şehzade. Cihad Meriç onun kabrini ziyaretini ve Bolayır gezisini yazdı.

Bir Osmanlı şehri Hayrıbol’da (Hayrabolu) dost ziyaretindeyiz. Elhamdulillah. Buradan nasipse Bolhayır'a (Bolayır), Rumeli'nin fatihi Şehzade Gazi Süleyman Paşa'yı ziyarete gideceğiz. Hayrabolu, Doğu Trakya'da Osmanlı izlerini sürdüğümüz üs merkezi oldu, dostumun tayini iki bin on dört yılında bu beldeye çıkınca şehirle de dostluk kurduk. 

Daha önce fırsat bulup yazamadığım seyahatlerimizde ilk olarak Edirne- Uzunköprü-Enez hattını Meriç nehri boyunca gezdik. Aynı zamanda bu hat soyadımın ve atalarımın izini bulma yolculuğuydu. Meriç'in batı tarafından geçince aile ilk olarak Uzunköprü ilçesinin Türkobası köyüne yerleşmiş. Edirne, külliyeli şehir, Osmanlı'nın uç başkenti ve kızıl elmanın elimizde kalan parçası. Edirne'nin tarihi dokusu malum, yolculuk boyunca ilçelerde de Osmanlı eserleri görmemiz bizi şaşırtmadı. Bu toprakların tapu senedi külliyeler ve camilerdir. Bazıları tekrar imar edilse de hâlâ metruk durumda olanlar var. Acil el atılması gereken eserlerden en önemlisi, Enez'de kiliseden dönüştürülen kale içindeki Fatih/Fetih Camii.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/gezi-mekan/25757/hem-secat-hem-sahvet-ehli-idi-gazi-suleyman-pasa

Bu haber toplam 792 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim