• İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

"Her sene olduğu gibi yine biz bizeyiz. Yaklaşık 35 yıldır onu burada yâd ediyoruz."

"Her sene olduğu gibi yine biz bizeyiz. Yaklaşık 35 yıldır onu burada yâd ediyoruz."
Türkiye Yazarlar Birliği Mehmet Âkif Ersoy’u 78. yıl dönümünde Taceddin Dergâhı’nda andı.

Türkiye Yazarlar Birliği 1978 yılından bu yana 27 Aralık’ta Mehmet Âkif’in vefat yıl dönümünde onu hatırlatmaya ve hatırlatmaya devam ediyor.

Bu yıl da vefatının 78. yıl dönümünde Taceddin Dergâhı’nda sivil toplum kuruluşları ile beraber Mehmet Âkif Ersoy’u andı.

Anma programı Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Ardından Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı’ndan gelen telgraflar okundu.

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç’ın konuşması kısaca şöyleydi:

“Değerli Âkif dostları sizleri saygı ile selamlıyorum. Her sene olduğu gibi yine biz bizeyiz. Yaklaşık 35 yıldır onu burada yâd ediyoruz. Mehmet Âkif milletimizin birleştirici unsurlarından biriydi. Milletlerin tarihinde sembol isimler vardır. Mevlana gibi, Mehmet Âkif gibi. Bu isimler İslam Milletini birleştiren sembol isimlerdi. Mehmet Âkif birlikte yaşama azmini gösteren bir şahsiyetti. Onun samimiyeti belki şiirinin bile önüne geçebilecek bir şeydi. Ankara’ya davet edildiğinde hiç tereddüt etmeden gelmiş, yokluk ve yoksulluk içinde İslam mücadelesini verdi, milleti uyandırmaya, meskeneti atmasına yardım etmeye çalıştı. O sadece bugünkü Türkiye’nin değil tüm İslam âleminin sembol ismiydi. Mehmet Âkif’i dar alanlarda anlayıp, öyle anlatmaya çalışanlar, onu sadece İstiklal Marşı Şairi olarak görmek isteyenler olabilir. Ama onun aksiyonerliğini öne çıkarıp sanatını reddeden ya da sanatını öne çıkarıp, vaizliğini, tefsirciliğini görmezden gelenlere karşı onu, tüm yönleri ile anlamaya ve anlatmaya çalışıyoruz. Son olarak Mehmet Âkif’e buradan şöyle seslenmek istiyorum ki; o hayal ettiğin ülküsünü kurduğun nesil yetişiyor, o Türkiye kuruluyor, inşallah daha güçlü bir İslam coğrafyasına da tanık olacağız. Önümüzdeki günler İslam coğrafyasının ayağa kalktığı günler olacak.”

Genel Başkan Hicabi Kırlangıç’ın konuşmasından sonra Çağrı Okulu Edebiyat Öğretmeni Âkif Aytaç Taceddin Dergâhı’da yazılan ikinci şiir Bülbül okundu. Çağrı Okulları Müdür Yardımcısı Kadir Kaya Âkif ile ilgili kısa bir konuşma yaptı. Konuşmasında, Safahat’ındaki şiirlerin bilgisizliğimize, taklitçiliğimize, yanlış tefekkür anlayışımıza karşı yazılmış şiirlerden oluştuğunu söyledi. Vatanımızın huzurlu ve güvenli olmasının ancak Âkif düşüncesi ile olacağını aktardı. “Arzumuz onun eserlerini de asıl yazımızdan okumaktır” diyerek bir yaraya parmak bastı.

Ardından Çağrı Okulları öğrencileri İstiklal Marşı'nı okudular ve program Kur'an-ı Kerim tilaveti ile buldu. 

27aralik-001.jpgdscf6153.jpgdscf6155.jpgdscf6158.jpg

 

 

Bu haber toplam 2431 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim