• İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C

Hicabi Kırlangıç: Mesnevi ve Yeniden Manzum Çevirisi

Hicabi Kırlangıç: Mesnevi ve Yeniden Manzum Çevirisi
Mesnevi üzerine yapılan alan araştırmalarını, şerhleri de eklersek devasa bir külliyat çıkar. Kültürümüzde bu kadar belirleyici olan eser son olarak Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç tarafından manzum olarak çevrildi.

Bilindiği gibi Kırlangıç, Mesnevi’yi nesir olarak da çevirmişti. Böylece şairimiz hem nesir hem nazım olarak Mesnevi çevirmeni olarak kayıtlara geçmiştir. Kâmil Yeşil yazdı.

Türk edebiyatında Anadolu sahasında Mesnevî’nin ilk Türkçe mütercimi Gülşehrî’dir. XV. yüzyılda Dede Ömer Rûşenî de Mesnevi’nin ilk on sekiz beytini nazmen tercüme eder.

Mesnevî’nin ilk tam Türkçe manzum tercümesi ise Süleyman Nahîfî tarafından yapılmıştır.

Bundan başka Mehmed Şakir, Feyzullah Sacit Ülkü, M. Faruk Gürtunca, İbrahim Hakkı Konyalı, Abdullah Öztemiz Hacıtahiroğlu’nun manzum tercümeleri bilinmektedir. Hasan Âli Yücel’in Mesnevî’yi manzum olarak tercümeye başladığı, ancak tamamlayamadığı kaydedilmektedir. (Bkz. TDV İslam Ansiklopedisi)

Türk edebiyatında Mesnevi üzerine yapılan alan araştırmalarına ve şerhlere baktığımızda bu konuda devasa bir külliyatla karşılaşıyoruz. Çünkü Mesnevi, Şifa-ı Şerif ve Mevlid-i Şerif'ten sonra kültürümüzü belirleyen en önemli eserdir. Bir ermişin kaleminden çıktığı için ona Mesnevi-i Şerif denmiştir. Ömer Seyfettin’in Diyet’inde akşam namazından yatsıya kadar Mesnevi-i Şerif okunur. Vaazlar Mesnevi esas alınarak yapılmıştır uzun yıllar.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/kitap/26992/mesnevi-ve-yeniden-manzum-cevirisi

Bu haber toplam 1891 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim