• İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Hoca-Talebe İlişkisine Güzel Bir Örnek: Kaplan Hoca'dan Orhan Okay'a Mektuplar

Hoca-Talebe İlişkisine Güzel Bir Örnek: Kaplan Hoca'dan Orhan Okay'a Mektuplar
''Mehmet Kaplan’dan Hatıralar Mektuplar'' adlı eser, bir ekol ve okul olan Mehmet Kaplan hocanın, doktora öğrencisi Orhan Okay’a gönderdiği elli civarında mektuptan oluşuyor.

Ocak ayında vefat eden edebiyat profesörü Orhan Okay hoca, lise yıllarından itibaren edebiyatla içiçe bir hayat yaşamış ve içinde bulunduğu bu edebiyat ortamının sadece bir tanığı değil, aynı zamanda ömrünün sonuna dek velud bir yazarı ve onlarca hoca yetiştiren bir okulu olmuştu. Doğma-büyüme İstanbullu olan merhum Orhan Okay hoca İstanbul’u fiziken yaşamış olmanın yanısıra önemli isimlerle birarada bulunma, ders alma ve yine birçok önemli isimle aynı dönemde yaşama ve yetişme fırsatı bulmuştur. Bir arada bulunduğu mümtaz şahsiyetleri hatıralarında görebiliyoruz.

Lise yıllarından itibaren Hareket Mecmuası’nın takipçisi oluşu ve yine lise öğrenciliği sırasında Nurettin Topçu’nun öğrencilerinden oluşu onun düşünce ve yaşayışının da gelişip olgunlaşması anlamında büyük kapının aralanması anlamına gelmiştir. Öyle ki Nurettin Topçu, Orhan Okay’ın -sonradan karar değiştirse de-felsefe alanına yönelip üniversite eğitimini bu alanda yapma isteğinin doğmasına vesile olan kişidir. Yine lise yıllarında edebiyat derslerini de Mehmet Kaplan’ın eşi Behice Kaplan’dan almış ve istidad sahibi olduğunu her iki hocasıyla beraber tüm çevresine kanıtlayan Orhan Okay, çok sevdiği iki hocasının gözetiminde başarılı bir lise dönemi geçirmiştir.

 

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/kitap/26135/hoca-talebe-iliskisine-guzel-bir-ornek-kaplan-hocadan-orhan-okaya-mektuplar

Bu haber toplam 1576 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim