• İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Hüseyin Akın: Kitap okumaya güzelleme yapmak

Hüseyin Akın: Kitap okumaya güzelleme yapmak
Okumak zihinsel bir sorundur. Zihninizi nasıl eğitmişseniz o minval üzere meyil gösterir. Konforuna düşkün bir zihin yapınız varsa ne işiniz var sahaflar çarşısında.

Siz sanıyor musunuz ki kitap bulamamak, satın alamamakla kitap okumamak arasında bir ilgi var. O işin çeldiricisi. Bir tür yön saptırma. Şayet size bir yerlerden paket bilgi geldiğine kanaat getirip inanıyorsanız kitaba karşı istiğna duygunuzu yüceltme yoluna bile gidebilirsiniz. Bu hakikati görmezden gelenler beyhude yere kitap okuma üzerine sloganlar üretip mottolar geliştirirler. Sonuç yine de iç açıcı değildir. Kitap okumayan okumamaya, okuyan da okumaya devam eder. Katılır mısınız bilmem, ama kitap okuma kampanyalarının başarısız olmasının sebepleri hiç de yabana atılır cinsten değil. İşte onlardan zihnimde derlediklerim:

* Kitap okuma kampanyaları düzenleyenlerin birçoğu kendileri kitap okumayan kişilerden oluşuyor. İyi de sen tecrübe etmediğin bir şeyi hangi mantıkla başkalarına tavsiye ediyorsun o zaman?

* Kitap okuma seferberliğinin trend haline gelmesi. Lafının edilmesinin uygulamaya geçilmesinden daha çok prim yapması.

* Kitap okumanın uslu insan oluşturma ülküsüne yardım ettiği yönündeki yanlış kanaat. Evet, okumak sessizdir, lakin sessizliğin döküldüğü nehirlerin çağıltısı bambaşkadır.

* Kitap okuyan insan sayısının istatistiklerde yüzümüzü güldürmeye hizmet etmesi.

* Kitap seferberliği, okuma kampanyası yapanlar bu işin hep teknik tarafı üzerinde durup okuma eylemine doğru giden yolları kısaltma yoluna hiç gitmezler.

* Kitaba önem verip kitap okumayı yücelttikleri halde yazara kıymet vermezler. Sanırlar ki okunmasına methiyeler düzdükleri kitaplar gökyüzünden inmiştir. Yazara ve yazmaya saygısı olmayanın kitaba saygısı da inandırıcı değildir.

* Saygı duydukları yazarlar çok satan, çok görünen medyatik yazarlardan öteye geçmez. Onları işaret etmek sanki onların ünü ile ünlenmek gibi gelir.

Devamı: https://www.milligazete.com.tr/makale/2920175/huseyin-akin/kitap-okumaya-guzelleme-yapmak

Bu haber toplam 454 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim