• İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Hüseyin Akın: Necdet Subaşı ile aynı kitaplara yürümek

Hüseyin Akın: Necdet Subaşı ile aynı kitaplara yürümek
Necdet Subaşı oldukça velut bir yazar. Başbakanlık, Diyanet ve Millî Eğitim Bakanlığı’nda üst görevlerde bulundu. Problem çözümü, düşünsel açılım gereken meselelerde özgün fikirler ortaya koydu.

Türk Aydınının Din Anlayışından Öteki Türkiye’de Din ve Modernleşme’ye kadar daha birçok konuda kitaplar yazdı. Kamusal Maneviyat kavramıyla tanışmamızı sağladı. Sosyoloji Günlükleri tuttu. İyi bir okuyucu olduğu kadar iyi bir gezgin. Yazdıklarının kendine özgü bir tadı var; kasmıyor ve germiyor. Anlatı birçok metninin ortak üslubu. Ortasından anlatı geçen yazılara onun kitaplarında sıklıkla rastlayabilirsiniz. Zira o aynı zamanda şifahi kültüre de çok yakın duran bir yazardır. Denemeleri öykü tadındadır, çünkü ortasından “anlatı” geçer. Bunu “Dışardaki Havalar” kitabındaki denemeleri okuyanlar fark etmekte zorlanmamışlardır. Görmek, gözlük ve görme biçimleri ekseninde yazdığı “Görmek” denemesinde kendi yazılmamış öykümü gördüm.

Ev, kitap ve kütüphane akrabalığını yakından tanımak istiyorsanız yine Necdet Subaşı’nın “Tedavüldeki Kitaplar” isimli kitabına başvurabilirsiniz. Özellikle 70’li yıllardan itibaren düşünce ve eylem dünyamızı şekillendiren kitapların serencamı hiçbir ayrıntısı ıskalanmadan anlatılmış. Babaların o dönemde evlatlarına kitap ya da kütüphane bırakması çok büyük bir şanstı. Necdet Subaşı bu bakımdan oldukça şanslı büyümüş. Zira öğretmen olan babasından hazır bulduğu dönemine göre zengin bir kütüphanesi vardır. Hasan Ali Yücel’in yurt sathına yaydığı şark ve batı klasikleri bu kitapların başında gelir. Babasının görevi icabı Anadolu’nun değişik yerlerinde kitap okuma sessizliğini de yakalayabilmiştir yazarımız. Onun kitap heyecanını ve okuma hızını şu ifadelerinden anlamak mümkün: “Ben önüme gelen her şeyi okurdum.”, “Kitaplar beni dağıtmıştı; millet savrulmuş, ben duraksamıştım.” Bu satırlar beni kendi ergenlik dönemime ve ilk gençlik yıllarıma götürdü. Hayıflandığımız noktalar bile aynı: “Deneyimlerde rehbersiz olmak.”

Devamı: https://www.milligazete.com.tr/makale/3153958/huseyin-akin/necdet-subasi-ile-ayni-kitaplara-yurumek

Bu haber toplam 383 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim