• İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Hüseyin Akın: Okuyup da ne olacak?!

Hüseyin Akın: Okuyup da ne olacak?!

Tabi ki kitap, dergi ve gazetede KDV kalksın. Hatta zaruri, zorunlu ve hayati olan alımlarda KDV hiç konulmasın. İnsanlar kemer sıktıkça kütüphaneler boşalıyor, gazete tirajları düşüyor ve de dergiler birer ikişer yayınlarına son veriyorsa kalksın KDV! Hatta gelsin BDV (Bedava demek). Kültür dünyamız gerçekten hareketlenir mi? Ben o kadar iyimser değilim. Çünkü bildiklerim var. Ben bu bildiklerimi en zor zamanlarımda cebimdeki son kuruşu kitaba ödeyerek elde ettim. İşte onlar:

Bir; Kitapların ucuzlaması ile kitap okuma oranı arasında ciddi bir ilişki yoktur.

İki; Okumayan bedava da olsa kitap ya da dergi okumamaya devam edecektir. KDV kalktığı için ne okuyucu ne yayıncı karşılıklı bir memnuniyet yaşayacak değildir.

Üç; Kitap okumanın ve de okumamanın sosyolojik ya da sosyokültürel sebeplerine inmek gerekir. Toplumumuzun tipik karakteri okumayı da okumamayı da kararında bırakmamak hep uç noktaya taşıyarak tiryakiliğe taşımaktan yana olmuştur.

 

Dört; Tabi ki kitaplar makul ücrette olmalıdır. Fakat yeme içme gibi değildir okumak, bedava gidip beslenebileceğin kütüphaneler vardır. Hatta kitap evlerinde bile raflar arasında dolaşarak sayfalar arasında bilgi atıştırabilirsiniz.

Beş; Dergi henüz bizde ihtiyaç derecesine yaklaşmış bile değildir. Gazete ise dijital ortamlardan takip edilir olduğundan öyle koltuk altına kıstırılıp da taşınan bir şey değil artık.

Altı; Kitabın itibarı fikir ve düşüncenin itibarı korunarak sağlanabilir. Herkesin her şeyi herkesten en iyi bildiğini iddia edip ortalıkta dolaştığı bir dünyada kitabın tesis edeceği bir kafaya sahip olmak ne denli konforlu bir şeydir?

Yedi; Yapay ve plastik ihtiyaçları bir kenara itip kitap okumayı gerektirecek ihtiyaçları her yaştaki insana hatırlatmak zorundayız.

Sekiz; Bırakın diğer kitapları ebedi hayatımız için asli aydınlanma rehberimiz olan Kur’an’a bile “okumama geleneği” ile yaklaşırken, diğer kitaplara yaklaşımımızın daha farklı olduğunu düşünmek biraz fazla iyimserlik olmaz mı?

Devamı: https://www.milligazete.com.tr/makale/1871522/huseyin-akin/okuyup-da-ne-olacak

Bu haber toplam 405 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim