• İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Hüseyin Akın: Şair hikâyesi olan insandır

Hüseyin Akın: Şair hikâyesi olan insandır
İnsanın yaşadığı çevre şiir yazmaya müsait yaratılmıştır. Eksiktir, fanidir ve doyumsuzdur evren. Bu yönleriyle dünya şiir yazmak için en münasip yerdir.

Her şey iyi ve her şey kötü olmuş olsaydı insanın şiir macerasını gerektirecek bir durum da olmayacaktı. Allah-u âlem cennette ve cehennemde de şiiri besleyen bir kaynak yoktur. Çünkü cennette kaos yoktur, karmaşa ve insani zafiyetlerin hiçbiri mevcut değildir. Dolayısıyla şiirin hikâyesi dünyada başlamıştır, bu hikâye yine dünyada tamamlanacaktır. Şiir misyonunu tamamlayıp geriye çekilecektir. Anlama ve anlatma sorunu ile malul olan dünyada insan kendini tam olarak anlatmaktan da olup biteni yeterince anlamaktan da acizdir. İnsanın bu acziyetini ve dil engelini büyük ölçüde şiir karşılamaktadır. Cennette dil engeli, eksik anlama ve de yetersiz anlatma olmayacağı için şiire de gerek olmayacaktır. Zira cennet gereklerin olmadığı bir yerdir. Cennetin insanları ihtiyaçtan berîdir. Cehennem de şiirin sokulma cesareti gösteremeyeceği yerlere dâhildir. Ancak Arthur Rimbaud gibi şairler “Cehennemde Bir mevsim” gibi şiirler yazarlar; ama yazdıkları yer yine dünyadır.

Bütün bunları ne diye yazdım? Diyorum ki madem dünyada serüvenimiz devam ediyor, onun hakkını neden vermiyoruz? Nedir mi bu hak? Elbette dünyanın sessizliğini şiirle bozmaktır! Felsefe istifhamlarla bu sessizliği büyütürken modern bilim dünyanın sessizliğini çığlığa dönüştürür. Şiir ise sessizliği giydirerek onu sokak aralarına kadar salar. İnsan içine sokar. Bidayette herkes bir hikâyesi olduğunu biliyordu yaşadığı dünyada. Zamanla dünyada bulunuş gayesi unutulup hikâye buharlaşıp gitti. Sadece eşya ile arasına mesafe koyan insanlar hariç. Onlar hikâyelerini hiç unutmadılar. Bu dünyanın mültecileri olduklarını da gayet iyi biliyorlardı. Bu yüzden mahcuptular ve gurbet modunda yaşıyorlardı. Bu hikâye onları şiirle buluşturup şair yaptı. Şair hikâyesi olan insandır. Hikâyeci “orada kalan” kişidir. Orada yani ortada. Hikâyesini sürekli yineleyen ve yenileyendir.

Devamı: https://www.milligazete.com.tr/makale/2579187/huseyin-akin/sair-hikayesi-olan-insandir

Bu haber toplam 337 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim