• İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Hüseyin Öztürk: Bir Savaş Sonrası İdeolojisi Kemalizm

Hüseyin Öztürk: Bir Savaş Sonrası İdeolojisi Kemalizm
Bu haftaki eserimiz Yazar Yayınları’dan. D. Mehmet Doğan’ın kaleme aldığı kitabın adı, “Bir Savaş Sonrası İdeolojisi Kemalizm” adını taşıyor.

Dünyada kendi tarihi gerçeklerinden uzaklaştırılmak ve yabancılaştırılmak istenen bir başka toplum var mıdır bilmiyorum.

Hakiki tarihimizin yoksulu ve yoksunuyuz. Umarım bir şaka veya yanlış anlamadır, bir de başımıza milli eğitim bakanlığının tarih dersini seçmeli yapması çıktı. Allah! Allah!

D. Mehmet Doğan’ın kitabını okuyunca bir daha anladım ki, tarihsiz millet yoktur, hele bizim kadar tarihi zenginliğe sahip millet de yoktur.

Milli Eğitim Bakanı uygulamasında samimiyse, acilen bu kitabı alıp okumasını tavsiye ederiz. Hatta inkılap tarihi dersinde okutulması gereken bir kitap! Geçelim.

………………..

Mesela resmi ideolojinin anlattığı inkılap tarihi kitaplarında şu bilgiler var mıdır?

10 Temmuz 1923’te Halk Fırkası (Partisi) nizamnamesi müzakereleri sırasında üst kademe yöneticiler tarafından, “Din/İslam karşıtı yaklaşımların dillendirilmesi ve Türkiye İslam kaldıkça barış yapılmayacağı” ifadesi yer almakta mıdır?

Bundan iki hafta sonra Lozan Andlaşması konferansına fesli ve kalpaklı giden “Türk delegeleri” anlaşmayı silindir şapka ve smokin giyerek imzalamışlardır.

…. Kazım Karabekir Lozan dönüşü konuyu İsmet Paşa ile görüşür. Yaygınlaşan din karşıtı havanın Lozan’la alakalı olduğunu söyler.

İsmet Paşa’nın cevabı “Macarlarla, Bulgarların aynı saflarda İtilaf devletlerine karşı harp ettikleri ve mağlup oldukları halde istiklallerini muhafaza etmiş olmaları Hıristiyan olduklarından, bize İstiklal verilmemesinin de İslam olduğumuzdan ileri geldiği, İslam kaldıkça müstemlekeci devletler ve bilhassa İngilizler daima aleyhimizde olacaklarıdır”.

………………..

Ülkemizde çok kazançlı işlerden birisi de Atatürk’ü kullanarak resmi tarih adına uydurulabildiği kadar hurafe uydurulan kitap satışlarıdır.

D. Mehmet Doğan bu kitaplardan birisinin de ipliğini pazara çıkarmış. “İnkılap tarihini romana göçürmek” başlıklı kısmı paylaşalım:

“Tarihin gerçekliği karşısında, romana veya romaneske sığınmak, iki binli yılların başında bir hayli rağbet görmüştür.

Bu kitaplardan en bilineni ‘Çılgın Türkler’dir’. Esasında ‘tiyatrocu’ ve ‘radyocu’ olan yazarının ‘roman’ olarak niteleyerek, tarihi bilgi yanlışlarını, çarpıtma, yalan ve saptırmaları eleştiriden kaçırmak istemesi anlaşılabilir.

…. ‘Çılgın’ insanların öyle hakikatle filan kayıtlanması düşünülemez elbette! İnkılap tarihini romana göçürerek at atabildiğin kadar, savur savurabildiğin kadar! Olayların uzağında kalmış zihinlere kafana göre çağdaş hurafeler üret ve gerçek diye bellet!

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/huseyin-ozturk/bir-savas-sonrasi-ideolojisi-kemalizm-28595.html

Bu haber toplam 334 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim