• İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

Hüseyin Öztürk: Hürmüz Boğazı’ndaki gerginlik

Hüseyin Öztürk: Hürmüz Boğazı’ndaki gerginlik
İngiltere’nin sömürgesi durumundaki Cebelitarık yönetimi 4 Temmuz 2019 tarihinde İran’ın bir petrol tankerine Cebelitarık Boğazı’nı geçmesinden sonra el koydu.

Tabii bunu Cebelitarık yönetiminin kendi kararıyla yapması imkânı yoktu ve İngiltere’nin talimatlarıyla gerçekleştirdiği çok açıktı. 

İran’ın petrol tankerine el konulmasına, Avrupa Birliği tarafından ambargo uygulanan Suriye’ye petrol götürdüğü iddiasını gerekçe gösterdi. Ancak bizim kanaatimize göre asıl amaç İran’ın petrolünü çıkaramaması için uygulanan ambargonun daha etkili olmasını sağlamaktı. Çünkü İran’ın Akdeniz’e kıyısı olan ülkelere petrol taşıma imkânı bulması durumunda oradan dolaylı yollarla petrolünü ihraç etmesi imkanı bulması ihtimali vardı. 

İran, tankerinin Suriye’ye petrol götürmediği iddiasında bulundu. Ancak görüldüğü kadarıyla bu tankerin Suriye’den başka bir ülkeye petrol götürdüğü konusunda tatmin edici bir şey ortaya koyma imkanı da yoktu. O durumda İran’ın ve petrolü alacak olan ülkenin açıklama yapması gerekiyordu. ABD’nin ambargosundan dolayı kimsenin İran’dan petrol satın alma sorumluluğunu üstlenmek ve Trump’la hesaplarının bozulmasına neden  olmak istemeyeceği tahmin ediliyordu. 

İngiltere’nin talimatlarıyla bu şekilde İran petrol tankerine el konulması üzerine İran’da da değişik çevrelerden Hürmüz Boğazı’ndan geçen İngiliz gemilerine el konulması çağrıları yapılmaya başlanmıştı. İran önce yapılan harekete aynıyla karşılık vermek istemedi ve İngiltere’nin tavrını değiştirmesini, tankerini serbest bırakmasını bekledi. Fakat Cebelitarık Yüksek Mahkemesi’nin İran tankerinin alıkonma süresini 15 Ağustos’a kadar uzatma kararı vermesi üzerine İran da misliyle muamele yoluna giderek 19 Temmuz Cuma günü Hürmüz Boğazı civarında Stena Impero adlı İngiliz petrol tankerine el koydu. 

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ahmet-varol/hurmuz-bogazindaki-gerginlik-29220.html

Bu haber toplam 257 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim