• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Hüseyin Öztürk: Milli Mücadelenin Zaman Akışı

Hüseyin Öztürk: Milli Mücadelenin Zaman Akışı
Bu hafta tanıtmaya çalışacağımız eserin adı; “Milli Mücadele’nin Zaman Akışı” ismini taşıyor.

“Yazar Yayınları’ndan” çıkan ve alt başlığı “Cihan Harbi’nden Cumhuriyet’e” olan kitabın yazarı D. Mehmet Doğan.

Şu sorunun cevabını verecek namuslu tarihçiler aranıyor. Sadece ben değil, aklıselim sahibi yerli ve milli düşünce sahibi bütün insanlarımız arıyor.

“İsteyerek-bilerek” yahut “zorla-aldatmalarla”, kendi tarihine ve medeniyetine karşı özürlü duran-durdurulan kaç millet vardır acaba dünyada?

D. Mehmet Doğan’ın kitabında, isteyerek-bilerek veya aldatılarak kaçırılan tarihi gerçeklerin gün yüzüne çıkarıldığını görünce, yukarıdaki soru akla gelmekte.

Tarihsiz toplumların talihsizlikleri hiç bitmez. Başlarından dertleri eksik olmaz, toplumsal değerleri sürekli, tahrif ve tahrip edilir.

Biz hepsini yaşayan bir milletiz. Birinci Dünya Savaşı’na ülkeyi sokan zihniyet, savaşla birlikte koca bir devleti ve medeniyeti yerle bir etmiş ve ettirmiştir.

Birinci Dünya Savaşı’na nasıl girdik nasıl çıktık, ardından Milli Mücadele nasıl başladı, nasıl bitti ve Cumhuriyet kurulduktan sonra hangi gerekçelerle kimler inkılap yaptı, yapılan inkılaplar memlekete ve millete ne kazandırdı hâlâ iç yüzleriyle yazılmadı.

D. Mehmet Doğan’ın bu kitabında, “Cihan Harbi’nden Cumhuriyet’e” kadar olan dönem, tarih tarih bilinmeyenleri, bilinir haline getirmiş.

……………….. 

‘Birinci Dünya Savaşı’ bataklığına ülkeyi atanlar, savaşla birlikte koca bir devleti ve medeniyeti yok edeceklerinin işaretini, II. Abdülhamid Han’ı 27 Nisan 1909 yılında tahttan indirdiklerinde vermişlerdi.

O tarihten itibaren Osmanlı Devleti bitmiş sayılıyordu. Sonrasında iş başına gelen Sultanlar, İttihatçıların baskısıyla “Kaftan ve Makam Padişahı” gibi görülmekteydiler.

Devamı: https://m.yeniakit.com.tr/yazarlar/huseyin-ozturk/milli-mucadelenin-zaman-akisi-31051.html

Bu haber toplam 1121 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim