• İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Hüseyin Öztürk: Tarih ve Kültür Seyyahı Haluk Dursun

Hüseyin Öztürk: Tarih ve Kültür Seyyahı Haluk Dursun
Rabbim rahmetiyle kuşatsın. Dostlarının yazdıklarına ve konuştuklarına göre Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun Hocanın hayra vesile olan pek çok hizmeti var.

Yine dostları her biri ayrı bir yönünü hatırlatmaktalar. Hani pek yeri değil ama kusur bağışlayıcılığınızı dileyerek şunu söylemeliyim.

Bu kadar güzel meziyetlere sahip olan bir insanı, “Ha ne var sağlığında iken tanıtsaydık, anlatsaydık, yazsaydık, özellikle genç nesillere rehber edinmeleri için önerseydik”.

Şahsım da dâhil olmak üzere kıymetli insanları hep ahirete irtihallerinden sonra yazıp, konuşuyoruz.

¥

Rahmetliyi “İstanbul’da Yaşama Sanatı” adıyla yazdığı kitabıyla tanımıştım.

İstanbul ilk defa yerli ve milli bir gözle yazılmış ve Bizans eserlerinin övücülüğü yerine, Osmanlı eserleri ve medeniyeti anlatılmıştı.

İlk defa bu eserde “İstanbul’un bizim olduğu” kanaati hâsıl olmuştu. Benzeri eserlere bakınca kendimi İstanbul’da turist gibi hissederdim.

“Bizim olan” ikinci bölge ise “Balkanlar’dı”. Rahmetli Ekrem Hakkı Ayverdi,Balkanlar’daki Osmanlı eserlerinin envanterini çıkarmış, Haluk Dursun da bu eserler üzerinden Balkanlar’ı kitaplar ve dergilerde uzun uzun yazmıştı.

Balkanlar’ı da Haluk Hoca ile tanıdım ve sevdim. Yakın dostu, Eman Turizm’in ortaklarından Bülent Katkak ile Balkanlar’ın bilinmeyenlerini ve unutulanlarını tarihe kaydetmişlerdi.

Bu arada yine bir hatırlatma yapmakta fayda var. Bülent Katkak, Dursun Hoca hakkında birkaç kitap hazırlamalı yahut hazırlatmalıdır.

¥

Haluk Dursun’un tarih ve kültüre olan ilgisi öğrencilik yıllarında başlar. Onun en önemli derdi “insandır”. Bu ülke insanlarının dini-milli değerlerle yetişmesidir!

Bu uğurda verdiği mücadele, Galatasaray Lisesi’nde okuduğu senelerde harekete geçer ve üniversite yıllarıyla birlikte Milli Türk Talebe Birliği bünyesinde devam eder.

MTTB’deki dostlarından İnkilâb Yayınları sahibi Hasan Güneş, kendi arşivinden Haluk Dursun hocayla ilgili Çatı Dergisi’nden bir sayfa paylaşmış.

MTTB Genel Merkezi’nin 1976 yılında yaptığı kompozisyon yarışmasına lise talebesi olarak Haluk Dursun da katılır ve birinci gelir.

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/huseyin-ozturk/tarih-ve-kultur-seyyahi-haluk-dursun-29488.html

Bu haber toplam 308 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim