• İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

Hüseyin Yağmur: Düzenin Ötekileşmesi (8)

Hüseyin Yağmur: Düzenin Ötekileşmesi (8)
Kaldığımız yerden konuyu işlemeye devam edelim:
6)Emanet Ehline Verilmedi: Kur'an-ı kerimde ve hadis-i şeriflerde, işlerin ehli olana yani layık olduğu kimselere verilmesi emrediliyor. Görev yerlerinin emanet olduğu, bu emanetlere riayet edilmesi, uyulması emredilmektedir. Kur'an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:Allah size, mutlaka emanetleri [işleri] ehli olanlara vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle davranmanızı emreder.(Nisa 58)
 
Hadis-i şeriflerde de buyuruluyor ki: İş ehli olmayana [layık olmayana] tevdi edildiği [verildiği] zaman, kıyameti bekle. (Buhari)
 
Hal böyle iken yönetim kadrolarını eş, dost, ahbap ve akrabalarla doldurduk, ya da bu eş dost ve akrabalara kurumlar arası imtiyazlı yatay geçişler sağladık. Bazı makamlar sadece bir kişi tarafından dağıtılırken bazı makamlar da tıpkı Osmanlının son döneminde olduğu gibi bedel karşılığında verildi. Bu kötü alışkanlık Refah Partisi döneminde de çok yaygındı. Meşhur yazar Sadık Albayrak 1980'li yıllarda İstanbul'dan milletvekili adayı olmuştu. Onun yerine son anda doğu vilayetlerinden bir aşiret ileri geleni İstanbul'dan milletvekili adayı olarak konulmuştu.
 
7)Ego ve Enaniyet Zirve Yaptı: Kibirin insanı götüreceği yer cehennem olduğu halde kendisine en küçük makam verilen adamımızın bile küçük dağlarla egosu yarışır hale geldi. Halbuki Şeytan, kibirlendi ve kafir oldu. (İstekbera ve kane minel kafirin) (Sad Suresi Ayet 74)
 
Peygamberimizin kibirle ilgili bir kitap yazılacak kadar hadisi şerifi var. Kibirliler ile ilgili en çarpıcı uyarılardan biri şu: “Bir kimse kibirlene kibirlene sonunda zâlimler gürûhuna kaydedilir.Ve onlarla hasredilir.(Tirmizi,Birr,61)
 
Bazı  kişiler önce kibirlendiler sonra zalimleştiler. Ötekileştiler yani…
 
Ak Parti bürokratlarından; personeli ile aynı asansöre binmek istemeyenleri, cami çıkışlarında bir görevliye ellerinde ayakkabı tutturarak bekletenleri, cami çıkışlarında bir görevliye ellerinde palto tutturarak bekletenleri, yemek salonlarında çanta tutturarak bekletenleri, sandalyesine oturmak için  başkasına tutturanları, uçakta istediği ikram olmayınca naz yapanları görünce veya duyunca yöneticilerimizin egoların vardığı noktaya hayretle şahit olmuş olduk.Ankara valisi ve eşi bir Pazar günü öğle namazına Hacı Bayram Camiine gelmiş, orada rastlaştık. Valinin eşine halı serildiğine ve hanımefendinin çantasını bir görevlinin taşımasına hayretle şahit olduk.(İyilikler gibi kötülükler de bulaşıcı. Geçen hafta bir cenaze namazı öncesi Kocatepe Camii'nde öğle namazı kılan Barolar Birliği Başkanının ayakkabısını bir çekecek ile birlikte bir koruma kapıda tutuyordu. Koruma  Başkanı kapıda görünce ayakkabıyı ayağına servis etti.)
 
Bize ne oluyor ki gurur ve kibir sahibi oluyoruz? Halbuki başta iktidar olmak üzeresahip gözüktüğümüz bütün nimetler Rabb'ımızın bir fazlı ve imtihanıdır. Zannettiğimiz gibi bizim kendi zekamızın ve dehamızın bir kazanımı değildir. Çünkü; Attığın zaman sen atmadın. Fakat Allah attı. Böylece mü'minleri güzel bir şekilde imtihan etmek istedi. (Enfal Suresi Ayet 17)
 
8)Emanetler  Usulünce Kullanılmadı: Makam arabaları başta olmak üzere devlet ve belediye  yöneticilerine verilen emanetler yerli, yerinde kullanılmadı. Makamlar ve Makam arabaları hoyratça kullanıldı. Çıktığı yurtdışı gezilerle aldığı harcırahlardan dolayı maaşlarını ikiye katlayanlar olduğu konuşuldu. Devletin parası ile kendi şahsi işlerini yapanlar çoğaldı.
 
9)Kul Hakkına Dikkat Edilmedi: Göz göre göre bazı kurumlardan personel işten çıkarılarak işsiz ve aşsız bırakıldı. Her kademeden çalıştırılan personelin (şoför, sekreter, hademe, çaycı, koruma vs) kul hakkına dikkat edilmedi.
 
10)Vefa Duygusu Terkedildi: Vefa duygusu neredeyse ortadan kalktı. Sadece iktidar sahiplerine değer verilen bir ortam oluştu. Ortalık; 30 yıllık dostunun kalp krizi geçirdiğini duyduğu halde aramayan, davanın emekçisi efsane belediye başkanına uzaktan el sallayan, davanın emekçisi eski milletvekiline randevu vermeyen, sadece iktidar sahiplerine değer veren makam sahipleriyle doldu.
Bu haber toplam 1644 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim