• İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C

Hüseyin Yağmur: Hüseyin Avni Bey’i anarken

Hüseyin Yağmur: Hüseyin Avni Bey’i anarken

Hüseyin Avni Bey, bundan 71 yıl önce 23 Şubat 1948 günü aramızdan ayrıldı. Tarih kitaplarında “1.Meclisteki ikinci grubun lideri” olarak anılan Hüseyin Avni Bey, Türk siyasetine imzasını atmış, abide niteliğinde mümtaz şahsiyetlerinden biriydi.

Bekir Dilekçi 8 Temmuz 2010  tarihli Dünya Bülteni'nde Hüseyin Avni Ulaş Beyden kısaca şöyle bahsediyor:1887'de Elazığ'ın Karakoçan İlçesi'ne bağlı Kümbet köyünde doğdu. Erzurum Mülkiye İdadisi'ne kaydoldu. İstanbul-Vefa Sultanisi'nde okudu. 1912'de İstanbul Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1914 yılında askere çağrıldı. I. Dünya Savaşında Kafkas cephesinde yedek subay, teğmen ve üsteğmen olarak, Ruslar'a karşı savaştı. 1918'de Bitlis ve Kars'ın kurtuluşuna katıldı. Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin kurucuları arasında yer aldı. Erzurum ve Sivas kongrelerine katıldı. Son Osmanlı Mebusan Meclisine seçilip Misaki Milli'ye imza attı. Meclis kapatıldıktan sonra Ankara'da toplanan ilk mecliste Erzurum Milletvekili oldu.

Birinci mecliste ilk muhalefet olan ikinci grubun oluşmasına öncülük etti. İkinci grubun desteği ile meclis başkan vekilliğine seçildi. Birinci mecliste Mustafa Kemal tahakkümüne karşı demokrasi mücadelesi verdi. Özellikle meclis yetkilerinin önce heyeti vekileye daha sonra başkomutanlık kanunuyla tek bir kişiye verilmesine şiddetle karşı çıktı. İlk meclisin feshinden sonra 1923'teki yeni meclise diğer muhalif vekiller gibi o da alınmadı.

Devamı : http://www.yenisoz.com.tr/huseyin-avni-bey-i-anarken-makale-37160

Bu haber toplam 492 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim