• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Hüseyin Yorulmaz: Rahmi Eray’ı Bilir misiniz?

Hüseyin Yorulmaz: Rahmi Eray’ı Bilir misiniz?
Üniversiteyi İstanbul’da 1950’lerde okuyup da milliyetçi-dindar okumuş-yazmışlar arasında Rahmi Eray’ı tanımayanlar çok azdır.

60 ve 70’lerde okuyanlarsa şöyle ya da böyle bu ismi mutlaka duymuşlardır. 80 ve sonrasında okuyanların çok azı bu isme âşinâdır. Oluşturduğu kişiliğiyle ve duruşuyla arkadaşları arasında “ağabey” konumuna yükselen ve belki de kırk yaşına birkaç on yıl daha ilave etseydi düşünce ve siyaset dünyamızda kalıcı bir iz bırakacak olan Rahmi Eray kimdir, ne yapmıştır? O kırk yıllık ömrüne az zamanda neler sıkıştırmıştır?

Maraşlı ve 1918-1958 yılları arasında yaşadı. Eğitimine memleketinde başlayıp Adana’da tamamladıktan sonra İstanbul Tıp Fakültesi’ne girdi. Fakültenin üçüncü sınıfında yakalandığı bir damar hastalığı onu yatağa bağladı ve ömrü boyunca bu illetin pençesinden kurtulamadı. Amansız hastalığın kendisini yatağa adeta çivilediği yıllarda her alanda bol bol okuyarak kendisini yetiştirmiş seçkin bir kişi. Keskin zekâsının, muhakeme gücünün ve olayları algılama yeteneğinin kendisine bahşettiği bu seçkinlik, arkadaşları arasında genç yaşında onu “ağabey” konumuna yükseltmiştir. Kişiliğinin en bariz tarafı tevazu, samimiyet, hasbilik, fikre ve varlığa hürmet, olayları tarif ederken kendine has anlatış biçimi ve üslûbu idi. Bu üstün hasletlerinden dolayı çevresindekilerin dikkatini üzerinde toplamış ve konuştuğu zaman kendisini dinleten farklı biri olmuştur. Bunda, tanınmış ve varlıklı bir ailenin çocuğu olarak taşradan (Elbistan) kalkıp İstanbul’a gelmesinin ve burada yeni yeni arkadaş çevresi edinmesinin payı büyüktür. 

Devamı: http://www.fikircografyasi.com/makale/rahmi-eray-bilir-misiniz

Bu haber toplam 751 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim