• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

İbn Arabi ile Hayal Denizi’nde Bir Seyahat

İbn Arabi ile Hayal Denizi’nde Bir Seyahat
Aydın Hız ikinci romanı Hayal Denizi’nde okuyucularını İbn Arabi ile nefes nefese süren bir yolculuğa davet ediyor. Mustafa Uçurum bu kitap hakkında yazdı.
Düşünce dünyamıza etki eden, çeki düzen veren isimlerin ilk sıralarında gelir İbn Arabi. Eserleriyle, ortaya koyduğu hikmetli ve dünyayı yorumlayan düşünceleriyle İbn Arabi, adının geçtiği her yerde derinlemesine bir tefekkürü hak ediyor. Ulaşabildiğim kadarıyla İbn Arabi üzerine yazılan her türden eseri okumaya gayret eden biri olarak Aydın Hız’ın ikinci romanı “Hayal Denizi”,üst başlığı ile beni kendine çekmeye yetti: “İbn Arabi’nin İzinde”. Hayal Denizi, Mayıs 2018’de Timaş Yayınları’ndan okuyuculara ulaşan bir kitap.
 
İlk ormanı “Aşk Kapını Ben Geldim”de bizleri Hallac-ı Mansur’un meşakkatli ve hüzünlü hikâyesine davet eden Aydın Hız, bu kez İbn Arabi ile devam ediyor hikmetli yolculuğuna. Anlaşılan o ki Hız, bu tarz bir yol tutmak istiyor edebiyat dünyamızda. Zora talip olduğunu böylelikle göstermiş oluyor.
 
Zordur tarihi bir şahsiyetin romanını yazmak. Gerçek yaşamla hayal dünyasının dengesini hassas tutarak öyküleme tekniğinin imkânlarını da kullanıp ele alınan konuyu işlemek yazarın konuya ne kadar hazırlandığını gösterir okuyucu nazarında. Aydın Hız, anlatımındaki yoğunluk ve olayların içine sindirilen fikri altyapı ile hazırlık dönemini tam anlamıyla sağlamış bir yazar olduğunu gösteriyor bizlere.
 
Bir hayal denizinde yolculuk
 
Kitap İbn Arabi’nin “İlahi Kudret, yarattığı şeylerde hayalden daha büyük bir şey var etmemiştir” sözüyle başlıyor. Hem kitabın isminden hem de bu sözden içimize yayılan çağrışım çok net; uzun bir hayal yolculuğuna hazır olun.
 
Roman; günümüzle 12. yüzyıl arasında gidip geliyor. Bir haritanın ardına düşen İbn Arabi ve akademisyen Hatem Yılmaz. İdris eş-Şerif es- Sebti es –Sıkılli’nin bir haritası bu.
 
Romanda ana tema; hayal ve rüya. İbn Arabi gördüğü rüyanın ardına düşüyor romanda. Rüyasını tabir ettirmek ve girdiği hayal denizinden arınmış bir ruh hali ile çıkmak istiyor. Hayalin tanımını yapıyor İbn Arabi: “Hayal, berzah demektir. Hakiki varlıkla, geçici varlık olan âlemin arasındaki belirsiz dünya. Ne vardır, ne yoktur… Ya da hem vardır hem yoktur.”
Bu haber toplam 1121 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim