• İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

İbrahim Altay'dan: Dünyayı dolaşan yalanlar

İbrahim Altay'dan: Dünyayı dolaşan yalanlar
Gerçek ayakkabılarını giyene kadar yalan dünyayı dolaşır, demişler. Siz de fark etmişsinizdir; bu hafta birkaç kez dolaştı bile.

Şu satırlar Sözcü'den: "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve din adamları ile Ak Saray'daki 6 buçuk milyon liralık masada iftar yaptı." Din adamları denilen kişiler bazı eski-yeni bürokrat ve akademisyenler. Devlet görevlileri ya da üniversite çalışanları... Bu tanımlama Sözcü'yü de bir 'din gazetesi' yapıyor haliyle. 
'Altı buçuk milyonluk masa' ifadesi dikkatinizi çekmiştir. Meğer masanın değerini Ankara Mimarlar Odası açıklamış. Bu rakam 6 bin 689 asgari ücretlinin maaşına denk geliyormuş bir kısım medyaya göre. Diğer bir kısmına göre ise bilmem kaç bin kişinin fitre parası imiş. Okurlar hassasiyetlerine göre tasnif edilir ve itinayla manipüle edilir durumu. 
Haber ışık hızıyla yayılıyor. Doğan grubuna, Zaman grubuna, HDP yandaşı T24 gibi sitelere... "Sözcü'nün haberine göre" safsatasını saymazsak hemen hemen hepsinde aynı cümle, kelime, başlık ve spotlar kullanılıyor. AFP'nin Erdoğan haberini aynı başlıkla veren altı Alman gazetesinde olduğu gibi... 
Soru şu: "Haberi biz yapmadık, sadece alıntıladık" demek sizi yalan haber yayımlamış olma sorumluluğundan kurtarıyor mu? Başkalarının yaptığı ya da uydurduğu haberleri kopyalarken büyük 'araştırmacı gazetecilik' yetenekleriniz kendini kapatıyor mu? 
Amacınız bir gerçeği ortaya çıkarmak olsaydı şu soruları sormuş olmanız gerekmez miydi: "Masayı kim yapmış? Ne zaman yapmış, ne zaman satmış? Kim almış? Kaç lira ödemiş? Fatura ya da diğer belgeler nerede?" Yoksa siz 'göz kararı' gazetecileri misiniz? 
Amacınız gazetecilik yapmak olsaydı 'cevap hakkına saygı' göstermez miydiniz? Cumhurbaşkanlığı'nı arayıp "Hakkınızda şöyle iddialar var; cevap vermek ister misiniz" demez miydiniz? 

Devamı için :http://www.sabah.com.tr/yazarlar/okur_temsilcisi/2015/06/29/dunyayi-dolasan-yalanlar

Bu haber toplam 1078 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim