• İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

İbrahim Eryiğit: "Türkiye Yazarlar Birliğini ilk kuruluş günlerinden beri tanırım."

İbrahim Eryiğit: "Türkiye Yazarlar Birliğini ilk kuruluş günlerinden beri tanırım."
Ankara Şube Başkanı İbrahim Eryiğit ile konuştuk.

Öncelikli olarak yeni görevinizi tebrik eder çalışmalarınızda başarılar dileriz. Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

1958 yılında Ankara’da dünyaya geldim. Öğretim hayatımın tümü Ankara’da geçti. Gazi Eğitim Fakültesi Matematik bölümünü bitirdim(1979). Çeşitli lise ve dershanelerde öğretmenlik yaptıktan sonra 2004 yılında emekli oldum. Şiir ve düz yazılarım çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlandı ve yazı hayatıma devam ediyorum.

TYB’ de böyle bir göreve gelmek, şube başkanı olmak elbette uzun bir süreçten geçen bir iştir. Biz öncelikli olarak TYB ile tanışma sürecinizi merak ediyoruz. TYB’ ye ne zaman üye olmuştunuz, anlatır mısınız?

Türkiye Yazarlar Birliğini ilk kuruluş günlerinden beri tanırım. Hatay sokaktaki adresine sık sık gider gelirdim. 1980’lerin ortalarında üye olarak kabul edildim. Orada bulunan yazar ve şairlerle, özellikle de Mehmet Doğan’la sohbet etmek benim adıma oldukça güzel ve faydalı oldu, halen de oluyor.

Üye olduktan sonra şubede hangi faaliyetlerden bulundunuz veya yönetim kadrosunda bir göreviniz var mıydı?

1996-1998 yılları arasında TYB Genel Sekreter Yardımcılığı ve 2014- 2016 yılları arasında Genel Sekreterlik görevlerinde bulundum.

Ankara Şubesi sizinle yeni bir başlangıç yapıyor. Başkanlığınız süresince ne gibi faaliyetler yapmayı planlıyorsunuz? Önümüzdeki dönem projeleriniz, faaliyetleriniz neler olacaktır?

Öncelikle şu ana kadar yapılan etkinliklerin daha da geliştirilerek devam edeceğini söylemek isterim. Şairler Meclisi (Sunan: Halit Özdüzen), 3 Kitap 3 yazar (Sunan: Yılmaz Erdoğan), Güfteden Besteye (Sunan: Ulviye Saltur) ve Okuyan Kalem (Sunan: Zehra Yücel) adlı etkinlikler bunlar. 1 Mart 2016 gününden itibaren her Salı günü, Leyla Arsal’ın sunacağı Dergi Okumaları adlı etkinliğimiz başlayacak. Ayrıca çeşitli yerel yönetim, sivil ve kamu kuruluşlarıyla görüşülerek ortak projelerin yapılacağını belirtmek istiyorum.

İbrahim Eryiğit

 

 

Doğumu:14.06.1958, Ankara

İlk ve orta öğrenimini Ankara’da tamamladı. Gazi Eğitim Fakültesi Matematik Bölümünü bitirdi. Çeşitli lise ve dershanelerde öğretmenlik yaptı. Halen, özel bir eğitim kurumunda danışmanlık görevini sürdürmektedir.

İlk şiiri, Aylık Dergi’de yayımlandı(1983). 1998 yılından itibaren, arkadaşlarıyla beraber aylık Ayane dergisini çıkardı (36 sayı). 1992–2000 yılları arasında İktibas dergisinin Sanat-Edebiyat sayfalarını hazırladı. Ayrıca, İbrahim Kurşunlu imzasıyla çeşitli dergi ve gazetelerde yazılar ve öyküler yazdı. Mehmet Akif Ersoy, Sezai Karakoç, Yahya Kemal, Atasoy Müftüoğlu ve Cahit Zarifoğlu üzerine inceleme-araştırma yazıları yazdı. Halen, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Sekreterliği görevini yürütmektedir.

Şiir ve şiir üzerine yazıları, Aylık Dergi, Yönelişler, Dergâh, Yedi İklim, Kayıtlar, İkindi Yazıları, İktibas, Edebi Pankart, Kardelen, Kırağı, Ayane, Albatros, Düş Çınarı, Ünlem, Edebiyat Ortamı, Hece, Ardıç, Ayna, Edep, İstanbul Bir Nokta, Yolcu, Aşkın E-Hali, Tasfiye, Ayna, Kardeş Kalemler ve Türk Dili dergilerinde yayımlandı.

ESERLERİ:

ŞİİR: Kayıtsız Sevdalar (1990, 2.baskı:1995, Ünlem Yayınları)
Eylülde Su (1998, Beyan Yayınları)

Hurûfât (2012, Hece Yayınları )

ROMAN: Kur’ân’la Konuşan Şair (2011, Pınar Yayınları)

Bu haber toplam 1207 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim