• İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

İbrahim Tenekeci: Siyaset ile insaniyet arasında

İbrahim Tenekeci: Siyaset ile insaniyet arasında
Hayatın güzelliklerini, insanın inceliklerini her geçen gün daha az paylaşıyoruz. Siyaset, insaniyetin önüne geçiyor. Siyasetten kastımız sadece partiler değildir. Hasbî olmayan, hesabî olan her şey.

Birbirimize karşı hayatı alabildiğine zorlaştırıyoruz. İmtina. Bu kelime sanki hiç olmamış gibi davranabiliyoruz.

İnsan muhteremdir. Ölçümüz öncelikle bu olmalıdır.

Başarılı işleri, olumlu manada biraz dikkat çekeni, hatta millet katında sevilen kimseleri tehdit olarak görürsek, hem kendimize hem başkalarına eziyet etmeye başlarız. Herkes bize hasımmış gibi olur.

Amerika Birleşik Devletleri bu konuda iyi bir örnektir. Onların sinemasına göre, dünya dışı canlılardan türlü teröristlere, kıyametin habercisi afetlerden ölümcül virüslere kadar herkes ve her şey ülkelerine saldırıyor. Bu psikoloji, başkalarının hayatını cehenneme çevirmelerine neden oluyor.

Kendimize sormamız lazım: Benzer bir durumda olabilir miyiz?

NASİBİMİZLE YETİNMELİYİZ

Heyecan ticareti yapmak, başlangıç aşamasında ilgi uyandırabilir. İyi alkış alınır. Mühim olan hevesin ve gayretin kültüre, davanın medeniyete dönüşmesidir. Bunun eksik kaldığını görüyoruz.

Ekonomik bir saldırının içindeyiz. Bir kez daha anlamış bulunuyoruz: İktisat ile fikriyat beraber olmalıdır. Alınması haram olan bir şeyin verilmesi de haramdır. Mesela bu nedir?

Mustafa Kutlu Hocamız, uzun yıllardan beri, tüketim çılgınlığına karşı kanaat ekonomisini öneriyor. Kanaat etmek, sadece tutumlu olmak, dikkatli harcama yapmak anlamına gelmiyor. Evvela her halimize şükretmeliyiz. Nasibimizle yetinmeliyiz. Daha çok isteyenlere şunu diyelim: Birinin fazlası, diğerinin açığıdır.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/ibrahimtenekeci/siyaset-ile-insaniyet-arasinda-2047734

Bu haber toplam 432 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim