• İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

İbrahim Tığlı: Barışın arkasındaki düşmanlıklar

İbrahim Tığlı: Barışın arkasındaki düşmanlıklar
Yeni Şafak’taki ilk yazımı Kudüs üzerine yazmayı düşünmüştüm. Çünkü Kudüs’ü insanlık tarihinin bir başlangıcı olarak gördüm hep. Kudüs, tarihin aynası ve vicdanıdır, insanlığın ortak sorumluluğudur.

Başlangıçlar en değer verdiğin semboller üzerinden yapılırsa bir anlamı vardır. Kudüs bizim için bir umut, bir var oluş özlemidir.

Fakat Doğu Afrika’da son günlerde estirilen barış atmosferinin arkasındaki gerçekler, düşüncemi değiştirerek ilk yazımı bu sancılı bölge üzerine yazmaya yönlendirdi.

Türkiye’ye mekân olarak uzak; ilişkiler, bakımından yakın bu bölgede patlayan bombalara, gerçekleştirilen intihar saldırılarına rağmen bir barış havası estiriliyor. Barış bir anlamda savaşın bekçisi olmak bu bölgelerde. Savaşla büyüyen çocuklar, savaşa rağmen geçimini sağlamak için uğraşan anne babaların ülkesi Afrika boynuzu. Bütün zorluklara, sıkıntılara yokluklara ve yoksulluklara rağmen var olma çabası, Afrika’nın stratejik açıdan en önemli uzantısı…

Doğu Afrika deyince ilk aklımıza gelen ülke Somali. Somali işgaller ve terör ülkesi olarak zihinlerimizde kalıyor hep. 1991’den beri ülke istikrarsızlık içerisinde. Başta ABD, İngiltere ve bölge ülkeleri barış adına, Somali’de işgal edilmedik bir toprak bırakmıyor. Bir tarafta ise sözde işgale karşı çıktığını söyleyen fakat her fırsatta masum insanlara da saldırıda sınır tanımayan bir terör var. Adeta terör ve işgal bu karşılıklı dayanışma ile birbirlerini meşrulaştırmakta.

Diğer tarafta Etiyopya ve Eritre. Birkaç aya kadar, yüzyıllardır bir arada barış ve huzur içinde yaşamalarına rağmen yaklaşık 25 yıldır birbirlerini en düşman gören Etiyopya ve Eritre. Bu düşmanlık Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’in yönetime gelmesi ile sona ereceğinin ilk işaretleri verilmişti. Abiy Ahmed başbakan olduktan sonra yaptığı basın toplantısında ülkesinin, Eritre ile diyalog kapılarını açacağını söylemişti. Ahmed’in bu açıklaması fiiliyata geçerse, bölgedeki barışın gerçekleşmesi için en büyük adım da atılmış olacaktı.

Abiy Ahmed sözünü tuttu ve Eritre’nin ilk kapısını çalan da kendisi oldu. Eritre de, bu jeste karşılık vererek, düşmanlaştırılmış iki ülke arasında barış rüzgârı esmeye başladı. Karşılıklı ziyaretler, büyükelçilik açılışları, Asmara ve Addis Ababa’ya uçak seferlerinin başlaması. Şimdi de Etiyopya’nın Eritre’de, Eritre’nin de Etiyopya’da ekonomik yatırımlara başlaması.

Dostluk ve barış her zaman güzeldir ama erken gelen barış rüzgârı bazen puslu bir havayı da getirir. Dünya basını ABD ile Kuzey Kore arasındaki müzakerelere girmişken hemen arkasından Etiyopya-Eritre görüşmelerinin başlaması tesadüfü değil. Sanki bir barış ihalesi verilmiş bazı ülkelere. Yıllardır bir türlü aşılamayan sorunlar birden çözülüyor, birtakım devletlerin araya girmesiyle.

Etiyopya-Eritre barışının arkasında artık Birleşik Arap Emirlikleri’nin olduğu açıkça görülüyor. Sanılmasın bu bölgeye barış için yapılan bir adım. Kesinlikle değil. Birleşik Arap Emirlikleri patronları ABD ve İngiltere’nin, para gücüyle taşeronluğunu yapıyor sadece. İki ülke arasında sözde barışı gerçekleştirmeye çalışırken arkada daha fazla düşmanlıkların serpileceği bir ortam bırakıyor.

Etiyopya-Eritre barışı Türkiye düşmanlığı üzerine kurgulanarak bölgedeki Türkiye’nin gücünü kırmaya yönelik bir hamle içeriyor. Nasıl mı?

Hatırlayın BAE’nin basına da yansıyan Katar ve Somali’deki darbe girişimlerini. Katar’da başarılı olamadığı darbeyi Somali’de gerçekleştirmeye çalıştı. Birçok kez Somali’ye sözlü tehditler savurdu, Türkiye- Somali ilişkisinin sona erdirilmesi çağrısında bulundu. Fakat Somali yönetimi kararlı bir şekilde bu tehditlere boyun eğmedi ve Türkiye ile ilişkilerini sağlam bir şekilde devam ettirdi.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/i%CC%87brahimtigli/barisin-arkasindaki-dusmanliklar-2046760

Bu haber toplam 651 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim