• İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

İbrahim Tığlı: Negaş diye bir yer var ilk hicretimizde

İbrahim Tığlı: Negaş diye bir yer var ilk hicretimizde
Etiyopya’ya gelirseniz Tigrey eyaletinin başkenti Mekele’ye 55 km uzaklıktaki Negaş köyüne uğramayı unutmayınız.

Bu köyün İslam tarihinde müstesna bir yeri bulunuyor. Müslümanlar Mekke’deki baskı ve zulümlerden kaçmak için Hz. Peygamberin tavsiyesi ile ilk kez Afrika’ya geldiler ve bu topraklara ayak bastılar. Müslümanlara kucak açan Habeş kralı Necaşi’nin, Negaş köyünde mezarı bulunuyor. Köy tarih boyunca birçok saldırıya uğramasına rağmen hala İslam’ın o derin ruhunun izlerini taşıyor. Eritre, Etiyopya’dan ayrılmadan önce burası Müslümanların Ramazan aylarında, Aşure gününde toplantı yeriymiş. Fakat İslam dünyasındaki ihmalkarlıktan bu bölge de etkilenmiş zamanla türbe harabe haline gelmiş, içinde koyunların ve keçilerin barındığı bir ağıl işlevi görmüş. Temeli ilk Müslümanlar tarafından atılmış türbe yanındaki ilk Hicret Camisi’nin ise sadece bir duvarı karmış.
Negaş bin yıl kadar önce Habeşistan’daki en önemli Müslümanların yaşadığı bölgelerden biri imiş. Geniş bir vadi üzerinde kurulan köyde daha önce medreseler, hastane, gözlemevi varmış. Fakat Müslüman- Hıristiyan çatışması yerleşim yerinin yüzlerce kez yakılıp yıkılmasına neden olmuş.
Yurt dışındaki gözbebeği kurumlarımızdan TİKA, Necaşi’nin harap olmuş, viraneye dönüşmüş türbesini restore ederek hak ettiği duruma kavuşturulması için 2013’de bir proje başlatmış. TİKA’nın Türkiye’den binlerce kilometre uzaklıktaki ilk hicret yerine sahip çıkmasının ne kadar manidar ne kadar alkışlanacak bir iş olduğunu yapılanları görünce anlıyorsunuz. TİKA, sadece Necaşi türbesini değil çevresini de düzenleyerek restore etmiş. Sanki köy yıllarca suskunluğunun, sessizliğinin arkasından yeniden hayat bulmuş. Özellikle Necaşi ve çevresini gezerken bunları anlıyorsunuz, yanınıza gelen sahabelerden miras kalan çocukların gülümsemelerine şahit oluyorsunuz.
TİKA’nın gerçekten bu türbe ve çevresinin restore edilmesinin bölgeye önemli bir katkısı olmuş. Her şeyden önce köyde azınlık durumuna düşen Müslümanlar unutulmadıklarını, Türkiye’den bir sesin her zaman yanlarında olduklarını hissetmekteler. Daha önceki TİKA koordinatörleri Fazıl Erdoğan, Fatih Çelik ve şimdiki koordinatör Mehmet Ali Yetiş beylerin projenin gerçekleşmesinde büyük emekleri var. Mehmet Ali Yetiş projenin son halini anlatırken duyduğu heyecan zafer kazanmış bir kumandanın heyecanı ile aynı gibi.

Devamı: http://www.gercekhayat.com.tr/yazarlar/negas-diye-bir-yer-var-ilk-hicretimizde/

Bu haber toplam 553 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim