• İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

İçli bir türküdür Kırım, kalbimizi titreten

İçli bir türküdür Kırım, kalbimizi titreten
İstanbulensis Şiir Festivali’ne katılan Kırımlı şair Seyran Süleyman’ı ve bizdeki Kırım’ı Mustafa Uçurum yazdı.

Dünya üzerinde öyle coğrafyalar var ki adını duymak bile içimizi acıtıyor. Mazlumların boynu bükük kaldıkça, sanki bir yanımız daha kaybolup gidiyor. Kendimizden hiçbir zaman ayrı olarak görmediğimiz birçok bölgenin acı ile sınanmasına şahit olmak bile insanlığımızla baş başa bırakıyor bizi.

Kalbimizin kırılgan gülü Kırım

Bir yarımada ama tastamam bizden bir ada. İklimi soğuk ama yüreği sıcak Kırım. Gönlümüz sonsuz bir sevgiyle Kırım’ı anarken her vakit, biliyoruz ki Kırım mahzun bir şekilde içine dönüp duruyor. Neredeyse tarihin her döneminde savaşlarla, sıkıntılarla boğuşan Kırım, rahat bir nefes alamamış bir hüzün coğrafyası.

Osmanlı Devleti Kırım’ı alarak Kuzey’de rahat bir nefes alırken, Kırım’ı kaybederek de üstünlüğünü Rusya’ya kaptırmıştı. Kırım’ın adı acılarla, ağıtlarla anılmaya başlamıştı ve bu hüzün halen devam ediyor. Üstad Necip Fazıl’ın tüm mazlum coğrafyaların kaderine denk düşen “Öz yurdunda garipsin öz vatanında parya” hüznünü en yoğun yaşayan halklardan biri de Kırım halkıdır. Savaşlar, yurdundan koparılmalar, yasaklar ve öz benliğinden koparılanlar Kırım halkının yaşadığı zulmün sadece birkaçıydı.

Kırım kadar mahzun bir şair

Seyran Süleyman, Kırımlı bir şair, yazar. İstanbulensis Şiir Festivali’nde tanıştık. Kırım kadar hüzünlü, Kırım kadar mahzun bir şair. Ülkesinin yaşadığı her sıkıntıyı kendine dert edinmiş. Ülkesinin bayrağını, milli marşını cep telefonunda taşıyor. “Zaten bunları kullanmak, göstermek Kırım’da yasak” diyor. Bizim bayrağımızın dalgalanışına bakıp derin bir iç geçiriyor.

Seyran Süleyman, Kırım’da gazetecilik yapıyor. Üç şiir kitabı var. Umut var şiirlerinde. Özgürlük denen kanatları özleyen umut şiirleri yazıyor. Memleketine sevdalı aynı zamanda. Şiirlerinde Kırım ve Kırım’ın yaslı günleri var. Özgürlük düşleri kuran Kırım’ı anlatıyor şiirinde: “Yurdum, evlâtların, Ne zaman birleşir? / Niyete seninle Birge irişir? Senin qıymetinni, kim bilir, aytçı?

Şair de bilmektedir bu zulmün sahibini. İnsanları yurtlarından çıkaran, yurtlarına hasret bırakan zalim gücü bilmektedir: “Bağrıña saplanan Bu kimin haçı? Canım, oğlun seni, Ölse de satmaz. Vatanı gönlünden Çıqarıp atmaz!

Yurdunu kaybeden adamların yurdu Kırım

Edebiyat dünyamızda Kırım dendiğinde aklımıza gelen iki isim var: İsmail Gaspıralı ve Cengiz Dağcı. Gaspıralı, çıkardığı başta Tercüman olmak üzere birçok gazete ile milletinin dilini ve dinini muhafaza etmesine katkı sağlamış önemli bir fikir adamıdır.

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/19939/icli-bir-turkudur-kirim-kalbimizi-titreten.html

Bu haber toplam 913 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim