• İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

İhsan Deniz 35 yıllık şiir serüvenini anlatmış

İhsan Deniz 35 yıllık şiir serüvenini anlatmış
İhsan Deniz ile, toplu şiirleri 'Dut Ağacında' hakkında Hece dergisinde Mehmet Solak bir söyleşi gerçekleştirmiş. Mustafa Uçurum, bu söyleşi ve toplu şiirler hakkında yazdı.

“Hiç kuşkusuz ayrı bir tadı oluyor toplu şiirlerin” diyor İhsan Deniz, Hece dergisinin Kasım-2015 tarihli 227. sayısında kendisiyle yapılan söyleşide. Toplu şiirler şairler için ayrı bir güzellik olarak kabul görse de okuyucu için de büyük bir zenginliktir. Şairin şiir serüvenini derli toplu olarak elinde bulundurmak, bir şairin şiirlerinin tümüne ulaşabilmek şiir okuyucusu için de önemli bir kazançtır.

İlk şiirlerinden başlayıp da en son yazdığı şiire kadar uzanan şiir yolculuğunda şairin yoldaşı olmak isteyen okuyucular, şairlerin toplu şiirlerini hep büyük bir merakla beklemişlerdir. Son yıllarda yayınevleri birçok hatırı sayılır çalışmaya imza atarak, şairleri hayattayken toplu şiirler hazırlayarak hem şairi hem de okuyucuları memnun ediyorlar. Şu da bir gerçek ki şair şiirler yazmaya devam ederken, hazırlanan toplu şiirler kitabın hazırlandığı tarihi kapsamış olsa da ilk şiirlerden itibaren oluşturulan bu tür çalışmalar da bir arşiv görevi üstlenebilmektedir.

İhsan Deniz, üçüncü bir “toplu şiirler”le okuyucunun karşısına çıkmış olsa da 1991 yılında yayınlanan toplu şiirleri hiç gündeme gelmiyor. 2005 yılında yayınlanan toplu şiirleri Buz ve Fire, şairini de çok mutlu eden bir çalışma oluyor. Şimdi de Hece Yayınları, Dut Ağacında adıyla İhsan Deniz’in 1980-2015 yıllarını kapsayan toplu şiirlerini okuyucu ile buluşturdu. Bu eser, şairin tüm şiir kitaplarını içine alması bakımından önemli bir çalışma.

Şairin tarih şerididir toplu şiirler

İhsan Deniz, '80 kuşağı dendiğinde akla gelen, ismi unutulmayan şairlerimizden. Şiirleriyle, şiir üzerine çalışmalarıyla, dergisiyle özel bir yere sahip olan İhsan Deniz, şiirle olan irtibatını hiç koparmadan ilk günkü şevk ile devam ediyor şiirlerine. Toplu şiirleri Dut Ağacında’yı ilk gördüğünde hacmine bakıp “Çok yazmışım.” dese de, şiirle arasına hiç mesafe girmemiş bir şair için otuz beş yıllık bir emeğin derli toplu olarak büyük bir hacme ulaşması ve bu şekilde sunulması çok görülmemeli. Çıkardığı kitaplar, dergilerde yayınlanan şiirleri ile İhsan Deniz, şiirimizde izlenmeyi hak eden bir şairdir.

Toplu şiirler, şairin şiir hafızasıdır aynı zamanda. İyi şiirler bırakmak için şiirler yazar şair. “ 'Pek az' şiir kalması için 'pek çok' yazması gerekir şairin” diyor söyleşide şair. 12 şiir kitabı bulunan İhsan Deniz, uzun yıllar süren şiir serüveninde hiçbir kitabını diğerinden ayrı tutmuyor. “Her biri belli bir düzeyi işaret ediyor.” diyerek kitaplarının hayatındaki yerini de işaret ediyor. Toplu şiirler de böylelikle şairin şiir çizgisine tek elden ulaşma, şiirleri bir tarih şeridini takip eder gibi değerlendirme imkânını da sunuyor bizlere. 

Devamı: http://www.dunyabizim.com/?aType=haberYazdir&ArticleID=22134&tip=haber

Bu haber toplam 2158 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim