• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

‘’İlim heyeti 100 yıl sonra Çanakkale’de’’

‘’İlim heyeti 100 yıl sonra Çanakkale’de’’
İlim Heyeti Yağmura Rağmen Çanakkale savaş alanını Gezmeye devam ediyor.

Ülkemizin, kültürünün ve 100 yıl önceki savaş ve zaferin tanıtılması açısından büyük bir önem taşıyan, ‘’İlim heyeti 100 yıl sonra Çanakkale’de’’ projesine davet edilen ilim adamları; Doç.Dr Tahir Şahbaz(Azerbaycan), Dr.Admir Mulaosmanovic (Bosna), Samir Atiyya (Filistin), Dr. Mahmoud el-Saied El-Doghim (Suriye), , Nasir Musa Qamash (Ürdün), Omar Bdoor (Ürdün), Prof.Dr. Abdulbaki Shamsan (Yemen), Mustafa Al- Habbab (Suudi Arabistan), Dr.Esssam Abdel Shafy (Mısır), Prof. Dr. Esma Chamıly Halwani (Lübnan), Prof.Dr. Nimetullah Hafız (Kosova), Prof.Dr. Ali Khairi Matrood (Irak).Mehpara Sultanova(Azerbaycan) Dr. Nashat AQtash (Filistin) Dr.Essam Abdel Shafy (Mısır) Prof.Dr. Mohammed Dalaf Ahmed(Irak) ile TYB’ yöneticileri D .Mehmet Doğan, İbrahim Ulvi Yavuz ,Ferhat Koç, A .Fatih Gökdağ ,Memiş Okuyucu,  Prof Dr.Kazım Ürün, Prof  Dr .Ömer Çakır, Serkan Çakır, Gazeteci Mustafa Özcan ve Kerime Yıldız Perşembe sabahı İstanbul’dan hareket ederek Tekirdağ yoluyla Bolayır’da Şiir Namık Kemal ve Rumeli fatihi Gazi Süleyman Paşa’nın kabirlerini ziyaret ederek Gelibolu üzerinden Çanakkale’ye geçtiler.

Geceyi Çanakkale’de geçiren heyet Cuma sabahı ‘Akraba topluluklarının’’ düzenlediği toplantının ardından Çanakkale 18 mart Üniversitesi Rektörü Yücel Acer’i ziyaret ettiler. Rektör Yücel konuşmasında  18 mart üniversitesi hakkında kısa bilgi verdikten sonra’’ Çanakkale zaferi sizlerle bizlerin ortak zaferidir. Bugün hep birlikte 100 yıl önce yaşananları tekrar yaşamaktayız. Dış etkileri birlikte bertaraf ederek  huzurlu coğrafyamızda birlikte yaşayacağız’’ dedi. D.Mehmet Doğan’da konuşmasında bölgede yaşananlardan sonra huzura kavuşmanın tek yolunun yeniden Çanakkale ruhunu birlikte yaşamak olduğuna işaret etti.

Cuma namazına Üniversite mescidinde kılan heyet .Eceabat’a geçerek,Mecidiye tabyasını, meşhur büyük topu ve Şehitler anıtını ziyaret ettiler, Burada çektirdikleri hatıra fotoğrafını da yüz yıl sonrasına anı olarak bırakılması temennisinde bulundular . Çanakkale’de bulunulan 2 gün içerisinde devamlı yağmur yağdığı için gezi her ne kadar zorlukla yapılsa da misafirler atalarının savaştıkları  Birlik ve beraberliğin kanla yazıldığı tabyaları ziyaret etmekten oldukça memnun olduklarını ifade ederek ‘’ sizler dedelerimizin yüz yıl önce savaştığı Çanakkale’ye bizleri davet ederek, bizlerin büyümemizde  önemli etkileri olan Çanakkale savaş ve kahramanlık hikayelerimizi gerçekte yaşatarak Çanakkale rüyalarımızı gerçeğe çevirdiniz bunun için sizlere çok teşekkür ediyoruz’’ diyerek mutluluklarını dile getiriyorlardı.

İlim heyeti akşam 18 Mart üniversitesi Rektörünün yemeğine katıldılar. Yemek sonra misafirlere TYB’nin  Osmanlı Türkçesi ile hazırlattığı ,’’Mehmet Akif Ersoy’un ‘’ Çanakkale şehitleri  şiiri tablosu hediye edildi. Hediye merasimi sırasında da misafirler duygu ve düşüncelerini hazırlanmakta olan belgesel için yeniden dile getirdiler. Akşam yemeği birlikte çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.
 

Haber/ Ferhat KOÇ

img-20151024-wa0000.jpgimg-20151024-wa0005.jpgimg-20151024-wa0003.jpgimg-20151024-wa0002-(1).jpg

Bu haber toplam 1563 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim