• İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

İlim ve İrfan adamı Erzurumlu İbrahim Hakkı Efendi

İlim ve İrfan adamı Erzurumlu İbrahim Hakkı Efendi
Erzurumlu İbrahim Hakkı Efendi için hayatın en önemli gayesi marifettir. “Marifetin en yüce derecesi de Marifetullahtır. Marifetullah’ın anahtarı kendini bilmek, kendini bilmek ise âlemi bilmektir.” Fatma Zehra Dizbay yazdı.

Derviş Osman Efendi ile Şerife Hatunun çocukları olan İbrahim Hakkı Hazretleri 18 Mayıs 1703 yılında Erzurum’a bağlı Hasankale kasabasında dünyaya gelmiştir. Bazı maddi ve manevi sıkıntılar yaşayan Derviş Osman Efendi 1707 yılında Erzurum’a yerleşmiş, bölgenin tanınmış ilim erbabıyla tanışmış ve oradan da hac için yola koyulmuştur. Yolculuk esnasında Siirt yakınlarındaki Tillo’ya uğramış, oranın tanınmış mürşitlerinden İsmail Fakirullah ile tanışmış ve ona intisap ederek oraya yerleşmiştir.

Babasının isteği üzerine İbrahim Hakkı Hazretleri dokuz yaşındayken amcasıyla beraber Tillo’ya gitmiş, orada İsmail Fakirullah ile tanışmış, onu ilk gördüğü anda sevgi ve hayranlık hissettiğini ifade etmiştir. Babası için yapılmış olan hücrede  günümüzde hala ayakta bulunan- babasıyla beraber yaşamaya başlayan İbrahim Hakkı Hazretleri ilk tasavvuf zevkini babasından aldığını şu sözlerle ifade etmiştir: “Peder-i azizi kendisini hücredaş edip hilm-ü rıfk ile ilim öğretip lütufla terbiye kılmıştır.”

Henüz 17 yaşındayken babasını kaybeden İbrahim Hakkı, Erzurum’a geri dönerek amcası Molla Muhammed’in evine yerleşmiştir. Dönemin Erzurum müftüsü olan Şair Hazık Mehmed Efendi’den özellikle Arapça ve Farsça dersleri almıştır. Sekiz yıl süren ikinci tahsil hayatında başka kimlerden ders aldığına dair herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

Öğrenimini tamamlamasının ardından 1141 yılında İsmail Fakirullah’ı ziyaret etmiş ve babasının hücresine yerleşerek tasavvuf hayatına yönelmiştir. Şeyhine hizmet ederek onun faziletinden istifade etmiş ve 1147 yılında şeyhinin vefatı üzerine Erzurum’a tekrar geri dönmüştür. Babasının daha önce imamlık yaptığı Yukarı Habib Efendi Camii’nde imamlık yapmaya başlamıştır. Ömer Hayyâm, Feridûddin Attar, Sa’di-i Şirazi, Nizami-î Aruzi gibi şairlere ait şiirleri, kendisine ait iki manzumun da içerisinde bulunduğu Lübbü’l-Kütüb eserinde toplamıştır.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/portre/ilim-ve-irfan-adami-erzurumlu-ibrahim-hakki-efendi-h30346.html

Bu haber toplam 796 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim