• İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C

İlim ve Kültür Dünyasında Bir Dönemin Tanığı Söyleşiler

İlim ve Kültür Dünyasında Bir Dönemin Tanığı Söyleşiler
İsa Kocakaplan, bir zamanlar yayın yönetmenliğini de üstlendiği Türk Edebiyatı dergisinde 25 yıl boyunca yaptığı, yayımlandığı dönemlerde ses getiren söyleşilerini 'Ustalarla Konuşmalar' adıyla bir araya getirdi. /Funda Özsoy Erdoğan

Türkü Söyleyen ŞehirlerKırım’ın Edebi Sesi Cengiz Dağcı gibi önemli eserlere imza atan İsa Kocakaplan,  bir zamanlar yayın yönetmenliğini de üstlendiği Türk Edebiyatı dergisinde 25 yıl boyunca yaptığı, yayımlandığı dönemlerde ses getiren söyleşilerini bir araya getirdi. Aralarında Tarık BuğraSevinç ÇokumAhmet KabaklıTuran YazganMustafa Necati KaraerLütfü ŞehsuvaroğluM. Kemal Öke gibi çok önemli isimlerin yer aldığı, alanında usta kişilerle yapılmış 16 söyleşiden oluşan Ustalarla Konuşmalar kitabı üzerine İsa Kocakaplan’la konuştuk. Böylece bir söyleşi kitabı üzerine yapılmış ilginç bir söyleşi çıktı ortaya.

Efendim 1981 yılından bu yana Türk Edebiyatı dergisi için yapmış olduğunuz söyleşileri yaklaşık 25 yıl sonra Ustalarla Konuşmalar adı altında kitaplaştırarak bir araya getirdiniz. Neyi amaçladınız bunu yaparken?

Öncelikle bu konuşmaların kaybolmamasını tabii. Yazılan her kitap, yapılan her konuşma ortaya çıktığı dönemin bir tanığı. O an’ın bir fotoğrafı. Hem yaşanan zamanın, hem de o zamanı yaşayanların o anki fotoğrafları. Bu kitaba bir albüm gözüyle de bakabiliriz.

Kitapta toplam 16 kişi ile söyleşilmiş. Şair ve yazarlardan yönetmenine, bestecisinden akademisyenine kadar pek çok kişi. Bir seçki mi hazırladınız, yoksa sizin tarafınızdan yapılan bütün konuşmalara yer verildi mi kitapta?

Kitaba girmeyen benim bildiğim bazı konuşmalar var. Ben genelde yazı ve konuşmaların birer suretini dosyalarım. Bu konuşmalar o dosyalardan çıktı. Dosyalamayı unuttuklarım olabilir. Onlar tabii olarak kitaba girmediler. Bir de bazen birkaç kişi bir sanatçımızı ziyaret edip konuştuk. Onları da kitaba almadım, birisi hariç: Prof. Dr. Ömer Faruk Akün’le yaptığımız konuşma… Onu Mehdi Ergüzel ile birlikte yapmıştık. Mehdi Bey’den izin aldım ve konuşmaya kitapta yer verdim. Mesela Türk Düşüncesi dergisinde yayınlanmış üç uzun ve güzel konuşma bu sebeple kitaba girmedi.

 

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/soylesi/25282/ilim-ve-kultur-dunyasinda-bir-donemin-tanigi-soylesiler

Bu haber toplam 1018 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim