• İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

İlim Yayma'nın İlk Kıvılcımını Atan Abdülaziz Bekkine idi

İlim Yayma'nın İlk Kıvılcımını Atan Abdülaziz Bekkine idi
İlim Yayma Cemiyeti’nin 1951’deki 68 kurucusundan biri olan Ömer Lütfi Take ile İlim Yayma Vakfı dergisinde yayınlanan bir röportajı, önemine binaen alıntılıyoruz.

İlim Yayma Cemiyeti’nin 1951’deki 68 kurucusundan biri olan Ömer Lütfi Take, 23 Nisan 2016’da Hakk’a yürümüştü.

Ömer Lütfi Take ile İlim Yayma Vakfı dergisinde yayınlanan bir röportajı, önemine binaen alıntılıyoruz.

***

Öncelikle bize biraz kendinizi tanıtır mısınız?

1924’de Bursa’da doğdum. Sultanahmet’te yüksek ticaret okulu mezunuyum. Bursa’da abim ile ortak urgan fabrikamız vardı. Babamın nasihati üzerine abim üretiyor, ben satıyordum. Bizim imalatımız meşhurdu. 1950’de işim dolayısıyla İstanbul’a geldim. Beyazıt – Gedikpaşa’da dükkân açtım. 1990 yılında Medine’de ikamet aldım ve oradan bir ev aldım. Evim Kuba yönünde Ravza’ya yürüyerek 20 dakika uzaklıkta… Medine-i Münevvere’de işçi durumundayız; oradan buraya izinle dönüyoruz. Altı ay dolmadan geri dönmem gerekiyor. Hanımım ile 6 ay Medine’de kalıyoruz, altı ay Türkiye’de. Dolayısıyla yılın yarısı oradayız, yarısı burada.

Babanızdan biraz bahseder misiniz?

Babam Kırım’dan gelmiş; annemin tarafı Rusya’da Kazan’dan gelmiş. Onun da Bursa’da deri fabrikası vardı. Benim bildiğim kadar babam ve amcam iki kardeş ortak çalışıyorlardı. Dedem Kırım’dan gelip Eskişehir’e yerleşiyor, sonra naklediyorlar kendilerini Bursa’ya. Çarık üretiyorlardı; o zaman ayakkabı yoktu. Çarıkçı Mustafa ve Hüseyin biraderler olarak biliniyorlar. Çarık imal edip satıyorlardı. Sonra ayakkabı çıktı, çarık işi bitti. Sonra babam dokuma tezgâhlarında mekik ipliği getirir götürürdü; kumaş olur, mekiğin o vurduğu şeye “take” derler, onu yapmış ve soyadımız da buradan geliyor. Bunu babam geliştirmiş, bundan önce yokmuş. Babam İslam’a hadim, hizmet eden bir adamdı. Esat Erbili hocadan ders almış.

Manevi olarak nereden beslendiniz ve vakfımıza ve talebelerimize tavsiyeleriniz nelerdir?

Babası annesi Müslüman olan çocuk, evinden gördüğünü yapacak. Kitap merakım vardı, çok eser okudum karınca kararınca. Bildiğimiz kadarıyla da hizmet etmeye çalışıyoruz.

Hizmetiniz mükemmel; millete ve vatana hayırlı evlatlar yetiştiriyorsunuz, Allah hizmetlerinizi daim eylesin. Böyle vakıflara ihtiyacımız var; devam etmesi için çalışmamız lazım.

 

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/alinti/25307/ilim-yaymanin-ilk-kivilcimini-atan-abdulaziz-bekkine-idi

Bu haber toplam 1840 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim