• İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

‘İlklerin yazarı’ öldüğünde arkasında ne bırakmıştı?

‘İlklerin yazarı’ öldüğünde arkasında ne bırakmıştı?
Yeni Türk edebiyatının kurucu şahsiyetlerinden olan Şinasi hakkında yakınlarda çok önemli bir belge ortaya çıktı.
Türk Edebiyatı dergisinin son sayısında Talip Mert, Şinasi’nin muhallefatını, yani vefatından sonra geride bıraktığı eşya ve malların listesini yayımladı. Halil Solak yazdı.
 
Türk edebiyatının Batılılaşma tarihinin başlatıldığı isim olan Şinasi, üniversiteye hazırlananlardan tutun da edebiyat fakültesinde okuyanlara kadar öğrencilerin daima gündemindedir. Zira o, verdiği eserler ve girişimleriyle Türk edebiyatında pek çok ilk’in sahibidir.
 
Şinasi, Batı şiirinden ilk çevirileri yapar, Avrupa’ya gönderilen ilk öğrenciler arasındadır, ilk yerli özel gazete “Tercüman-ı Ahval”i yayımlar, eski şiir estetiğinde radikal kırılmalar yaratır, “Şair Evlenmesi” ile ilk tiyatro denemesini yapar, “Durûb-i Emsâl-i Osmaniye”de atasözlerimizin alfabetik ve karşılaştırmalı şekilde ilk ciddi derlemesini hazırlar.
İşte, yeni Türk edebiyatının bu kurucu şahsiyetine dair çok önemli bir belge yakınlarda ortaya çıktı. Türk Edebiyatıdergisinin son sayısında Talip Mert, Şinasi’nin muhallefatını, yani vefatından sonra geride bıraktığı eşya ve malların listesini yayımladı (Parantez içinde şunu belirtmeden geçmeyeyim: Mert, daha önce de Kazasker Mustafa İzzet Efendi, Dilhayat Kalfa, Hacı Faik Bey, İsmail Zühdü Efendi, Necip Fazıl gibi kültür, sanat ve edebiyat dünyamızın önemli isimleriyle ilgili arşiv belgeleri yayımlayarak onların hayat hikâyelerindeki pek çok boşluğun doldurulmasını sağladı. Ümidimiz dağınık hâldeki bu yazıların en kısa zamanda iki kapak arasına girmesidir).
Bu haber toplam 697 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim