• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

İncelmiş Zevklerin Göstergesi Osmanlı Ramazanları

İncelmiş Zevklerin Göstergesi Osmanlı Ramazanları
Osmanlı Ramazanları; iftar yemekleri, ruhları dinlendiren Enderun Teravihleri ve her biri bir Kur’an ziyafetine dönüşen mukabeleleriyle incelmiş bir medeniyetin tezahürüydü.

Mehmet Ali Sarı’nın yazısından hareketle Osmanlı Ramazanlarında küçük bir yolculuğa çıkıyoruz.

Hafız Mehmet Ali Sarı, Kur’an tilaveti ve musiki denilince aklımıza gelen ve geleneksel değerleri günümüze taşıyan abide bir şahsiyet. Hocanın Derin Tarih dergisinde yayımlanan “Osmanlı Ramazanlarındaki İnce Zevk” başlıklı yazısı Ramazan’a girdiğimiz şu günlerde tekrar okunacak cinsten (Sayı 28, Temmuz-2014).
 
Mehmet Ali Sarı yazının başlarında “Osmanlı döneminde Ramazan büyük bir şevkle karşılanırdı. Her evde ramazan temizliği yapılır, pirinç şamdanlar, mangallar, leğen ve ibrikler ovularak parlatılır, evin bütün bakır kapları kalaya verilir, çamaşırlar yıkanır ve ütülenirdi. Hülasa o zamanki Müslüman İstanbul halkının Ramazan-ı Şerif’e gösterdiği hürmet ve rağbet hiçbir misafire nasip olmayacak kadar büyük ve derindi.” diyor.
 
Akşamüstü haneleri tatlı bir telaş alırdı
 
Bir sonraki paragraf sanki “Osmanlı döneminde düzenlenen iftar davetleri nasıldı?” sorusunun cevaplamış: “Akşam ezanı yaklaşınca hane sahibi yemek odasına girer, ayakta kendi sofrasına alınacak misafirlerin gelişini beklerdi. Herkes sofrada yerini alınca konağın imamı Kur’an-ı Kerim okumaya başlar, herkes top atılıncaya kadar sessizce dinlerdi. Besmele ve kısa bir duadan sonra zemzem içilerek oruçlar açılır, iftarlık denen reçellerden başlanarak devam edilirdi. Yemekte nefasetine özen gösterilen mutlaka iki çeşit çorba, saraykârî yumurta, değişik lezzetlerde et yemekleri sırada olurdu.
Bu haber toplam 850 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim