• İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

İskilipli Atıf Hoca vefatının 94'üncü yılında Bolu’da anıldı

İskilipli Atıf Hoca vefatının 94'üncü yılında Bolu’da anıldı
İskilipli Atıf Hoca, vefatının 94'üncü yılında Bolu’da düzenlenen bir programla anıldı.

3 Şubat 2020 tarihinde, Önder Öğrenci Yurdundaki söyleşiye, TBMM İçişleri Komisyon Başkanı  Kahramanmaraş Milletvekili Celaleddin Güvenç, araştırmacı yazar 20. Dönem Hatay Milletvekili Dr. Mehmet Sılay ve Türkiye Yazarlar Birliği kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan konuşmacı olarak katıldılar.

Celaleddin Güvenç yaptığı konuşmada “Birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz bugünde Atıf Hoca ilmi, eserleri ve davranışlarıyla önem kazanıyor” dedi.

10 yıllık bir çalışmanın ardından İskilipli Atıf Hoca'nın hayatını kitaplaştıran, Atıf Hoca’yı  hakiki bir vatansever ve Kuvâ-yi Milliyetçisi olarak tanımlayan Dr. Mehmet Sılay, yakın cumhuriyet tarihinin unutturulmaya çalışılan bu zulümlerinin tek tek ortaya çıkarılarak hesaplaşılması gerektiğini,  İstiklal Mahkemelerinin kanına girdiği binlerce mazlumdan biri olan İskilipli Atıf Hocanın yeni nesillerce fazla bilinmediğine  dikkat çekti.

D. Mehmet Doğan’da yaptığı konuşmada, Atıf Hocanın ülkemiz için sembol bir isim olduğunu, mezarının bulunup İskilip’e  getirilmesinin önemli olduğunu belirtti.

İdam kararının hukukun temel prensipleri çiğnenerek verildiğini belirten Doğan, “Bu ceza için tek dayanak, onun bir buçuk sene önce yayınlanmış olan ve artık mevcudu bulunmayan “Fenk mukallitliği ve şapka” risalesi idi. Bu kitapçık, Şapka inkılâbını dayatan rejimin sembolizmi güçlü bir cezalandırmasından başka bir şey değildir. Masum ve mazlum bir âlim, tam elli yaşında ipe gönderilmiştir. Böylece din âlimlerinin, din adamlarının ve dindar halkın gözü korkutulmak istenmiştir.” diye konuştu.

isklilp2.jpg

Bu haber toplam 615 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim