• İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C

İslam Dünyasında Yeni Bir Dil Kurmak

İslam Dünyasında Yeni Bir Dil Kurmak
2. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri’nde ‘İslam Dünyasında Yeni Bir Dil Kurmak’ konulu söyleşi gerçekleşti.

Türkiye, Suriye, Suudi Arabistan, Lübnan, Ürdün, Mısır, Cezayir, Tunus, Fas ve Kuveyt gibi 22 ülkeden 50 yayınevi ve 100’den fazla âlim, yazar ve akademisyenin katıldığı 2.Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri, çeşitli etkinliklere sahne oluyor.

Bu yıl, “Asırlardır sönmeyen Işığımız: Âlimler ve Kitaplar” vurgusuyla gerçekleştirilen organizasyon, İslam âlimlerini ve eserlerini öne çıkarıyor. Arapça Kitap ve Kültür Günleri, fuar organizasyonunun yanı sıra çeşitli konularda verilen seminerlerle, alanlarında uzman konuşmacı ve konuklarla, tüm okur ve araştırmacıları bekliyor.

Bu kapsamda düzenlenen ‘İslam Dünyasında Yeni Bir Dil Kurmak’ konulu söyleşide, Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Gazeteci-Yazar Ferhat Koç ve TYB İstanbul Başkanı Mahmut Bıyıklı konuşmacı olarak yer aldı.

Mahmut Bıyıklı’nın moderatör olarak yer aldığı söyleşide konuşan D. Mehmet Doğan şunları söyledi:

“Arapça, İslâmî ilimlerin doğru kaynaklardan okunması ve öğrenilmesi açısından çok önemlidir. Bu bakımdan Arapça’ya daha fazla önem vermeli ve benzer organizasyonları ülkemizin diğer illerinde de gerçekleştirmelidir.”

D. Mehmet Doğan sözlerine şöyle devam etti:

“20. Yüzyılda Arap dünyasında kurulan manda yönetimleri, kadim kaynakları kendi istedikleri doğrultuda yeniden yazdı. Türk-Arap kültürlerinin din, dil, tarih, kültür, sanat, coğrafya gibi müşterek noktalarını ortadan kaldırmak ve İslam dünyasının birliğini bozmak için sürekli taaruzlarda bulunan Batılılar, aynısını ülkemizde de yapıyor. Dolayısıyla bunun idrakine varmalı, İslam dünyasının birliğini tesis için bu ve benzeri organizasyonları artırmalıyız.”

Ferhat Koç ise Merhum Necmettin Erbakan’la yaşadığı kırk yıllık geçmişinden çeşitli hatıralar aktararak, Erbakan’ın Körfez Savaşı’nı durdurmak ve İslam dünyasının birlik ve beraberliğini korumak için çok mücadele ettiğini ifade etti.

Ferhat Koç sözlerini, “Bizzat şahit oldum. Bağdat ve Libya'da kurulan devlet arşivlerinde tarih kitapları neşretmek için ilk olarak Osmanlı kaynaklarına bakıyorlardı. Çünkü yüzyıllar boyunca birlikte yaşadık. Ortak duyguları, toprakları, kültürleri, inançları paylaştık” ifadeleriyle noktaladı.

TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı ise, ‘İslam dünyasında yeniden ortak bir dil kurmak ve bunu vayhin dili Arapça’yla sağlamak amacıyla bu yıl ikincisini düzenlediğimiz Arapça Kitap ve Kültür Günleri inşallah hedefine ulaşacaktır” dedi.

26 Şubat’a kadar devam edecek organizasyonda ayrıca, 15 Temmuz darbe kalkışmasına karşı halkın birlik-beraberlik göstergesi olarak aldığı tavır, fotoğraf sergisine dönüştürüldü ve tüm İslam coğrafyasına örnek teşkil etmesi bakımından Arapça Kitap ve Kültür Günleri kapsamında Türkçe-Arapça alt metin açıklamalarıyla, organizasyon müddetince ziyarete açıldı.

Bu haber toplam 1043 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim