• İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

İslâm ve İstiklâl Marşı Şairimiz Mehmed Âkif Ersoy kitabı yayınlandı

İslâm ve İstiklâl Marşı Şairimiz Mehmed Âkif Ersoy kitabı yayınlandı
Araştırmacı-Yazar M.EMİN GERGER’in yeni kitabı yayınlandı..

Hele hak namına haksızlığa ölsem tapamam!

Kanayan bir yara gördüm mü yanar tâ ciğerim,

Onu dindirmek için kamçı yerim, çifte yerim.

Adam aldırma da geç git, diyemem, aldırırım,

Çiğnerim, çiğnenirim, hakkı tutar kaldırırım!”

 

Kimdi Mehmed Akif?.. Yaşadığı çağ ve ülkenin zorlukları ne­lerdi? O, büyük bir meşakkat, çile ve savaş ortamında nasıl bir hayat sürdü?.. Nelere, nasıl, niçin göğüs gerdi?.. Kimlerle, hangi şartlarda ve nasıl, neyin mücadelesini verdi?.. Oynadığı rol, taşıdığı “misyon” neydi?.. Ne yapmak istiyordu?.. Neden kolayı değil de zoru tercih etmişti?.. Neden uzlette karar kılıp bir köşeye çekilmemişti de din, vatan ve millet düşmanlarına karşı durup-dinlenmeden mücadele ediyor, cihad ediyordu?.. Daha da önemlisi Akif i “İstiklâl Marşı” ve “Safahat”ın şairi yapan; nasıl bir ta’lim ve terbiyeydi?..

O, hakkın, azmin, inancın, idealin; zulme, küfre, şirke, haksızlığa, riyakarlığa ve her türlü kötülüğe üstün gelmesi için İslam meşalesini tutuşturup yurdun dört bir yanına, hatta tüm dünyaya ışık tutmaya, Sırat-ı Müstakim’i öğretmeye azmetmiş inancı için; canını, malını, her şeyini ortaya koymuş büyük bir şahsiyet, zalimin hasmı, mazlumun dostu bir “İslâm Şâiri” bir fikir, çile ve dava adamıdır!..

“Cehennem olsa gelen, göğsümüzde söndürürüz.

Bu yol ki Hak yoludur, dönme bilmeyiz, yürürüz.”

 

Kendi ifadesiyle “hayal ile alışverişi olmayan”, inandığını, bildi­ğini çekinmeden söyleyen, “yazdıklarıyla yaptıkları” tutarlı, sağlam karakterli, yüce ahlâklı, kavî bir imana sahip, cesurluğu ve dindarlığı ile Müslüman milletimizin gönlünde taht kurmuş bir “Millî Kahra­man” büyük bir şair ve mütefekkirdir Mehmed Akif Ersoy.

27 Aralık 1936’da İstanbul’da Hakk’ın rahmetine kavuşan Meh­med Akif. Fatih’te, Sarıgüzel mahallesinde annesine ait bir evde 1873’de (H. 1290 Şevval) doğmuştu. İstanbul’un kalbi Fatih’te do­ğan Akif, şiirleri, fikirleri ve mücadelesiyle adeta “İslâm Dünyası”nın her yerinde doğmuşa benzer!

“Doğrudan doğruya Kur’an’dan alıp ilhamı,

Asrın idrakine söyletmeliyiz İslâm’ı...”

 

İlhamını çağlarüstü ebedi kılavuz olan Kur’an’dan ve Resûl-i Ekrem’in sahih sünnetinden alan İslâm şairi Mehmed Akif; özüyle sözü bir, inancından asla taviz vermeyen, olaylara akl-ı selimle, Müs­lümanca bakabilen, dininin hizmetinde, “Kitabullah” yolunda her türlü zorluğa katlanmış cesur, fedakar, ihlaslı, ileri görüşlü, âlim bir mü’min, üstad bir şairdir...

“Ne irfandır veren ahlâka yükseklik, ne vicdandır,

Fazilet hissi insanlarda Allah korkusundandır.

Yüreklerden çekilmişfarzedilsin havf-i Yezdan’ın,

Ne irfanın kalır te’siri, katiyyen ne vicdanın!..”

 

Bir soğuk kış günü (5 Şubat 1915’te) yazdığı “Uyan” adlı şii­rinde bir asır sonrasını görür gibi haykırır!..

“Baksana kim boynu bükük ağlayan ?

Hakk-ı hayatındır senin ey Müslüman.

Kurtar o biçareyi Allah için,

Artık ölüm uykularından uyan.”

 

Üstad Mehmed Akif, “özlediği gençliği” şöyle tarif eder: İman­lı, sağlam vücudlu, ahlâklı, hassas, bilgili, müsbet ilimlerle yetişmiş bir gençlik!..” Şahsiyetsiz, imansız, soysuz ve köksüz maarif/eğitim anlayışına, Batı kopyacılığına, cehâlet tembellik ve tefrikaya şiddetle karşı çıkar!..

“Mütefekkirleriniz dini de hiç anlamamış,

Rûh-u İslâm telakkileri gayet yanlış!”

“İşimiz düştü mü tersaneye yahud denize,

Mutlaka, adetimizdir koşarız İngiliz’e!

Bir yıkık köprü için, Belçika’dan kalfa gelir,

Hekimin hazıkı bilmem nereden celbedilir!

Mesela bütçe hesabını yoktur çıkaran.

Hadi maliyeye gelsin bakalım Mösyö Loran!

Hani tezgahlarınız nerede? Sanayi nerede?

Ya Brüksel’de, ya Berlin’de, ya Mancester’de!”

 

Müslüman Türk milletine hediye ettiği -bir daha Allah bu millete yazdır­masın dediği “İstiklâl Marşı”, yediden yetmişe hepimizin dilinde ve gönlündedir.

“Bastığın yerleri toprak diyerek geçine tanı!

Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı,

Sen şehid oğlusun, incitme yazıktır atanı,

Verme dünyaları alsan da bu cennet vatanı.

Bu ezanlar ki, şehadetleri dinin temeli,

Ebedî yurdumun üstünde benim inlemeli!”

Müslüman kız ve hanımların Allah’ın emri üzere Müslümanca giyinip-örtünmelerinden rahatsızlık duyanlara şöyle haykırır:

“Kızımın iffeti batıyor rezilin gözüne,

Acırım tükrüğe, billahi tükürsem yüzüne!..”

Millî Mücadele yıllarında Balıkesir’de; sanat hakkında fikrini soran öğrencilerle sohbet ederken, şöyle diyordu:

“Sanat; sanat içindir” düsturu ölmüştür! Cemiyete (topluma), hayata yaramayan sanat yerin dibine batsın!” Akif kendi deyimiyle; “Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövmedi! Daima mazlumun ya­nında ve zulme karşı oldu... Daima Hakk’ı savundu ve Hakk’ı tutup kaldırdı!..

Türkiye Büyük Millet Meclisi resmi sitesinde (arşivinde) İslam ve İstiklâl Marşı şairimiz Mehmed Âkif Ersoy hakkında şu bilgi­ler yer almaktadır: “Bayramiç-1874, Tahir- Emine Şerife- Medrese, Mülkiye İdadisi, Baytar Mekteb-i Âlisi (Veteriner Yüksek Okulu), Arapça, Farsça, Fransızca,-Edebiyat, Şair ve Yazar- Orman, Maa­din ve Ziraat Nezâreti Fen Heyeti Baytarlık İşleri Dairesi Müdür Yardımcısı, Sırat-ı Müstakim Dergisi Başyazarı, Sebilü’r- Reşat Baş­muharriri, Dârü’l- Fünunu Edebiyat Şubesi Osmanlı Edebiyat Öğ­retmeni, Dârü’l- Hikmet Başkâtibi,-1. Dönem Burdur Milletvekili (Biga’dan seçilmişse de Burdur’u tercih etmiştir.) Maarif Encümeni Reisi-İstiklâl Marşı Şairi- Evli 5 çocuk. Ölüm Tarihi: 28-12-1936.(Bkz. TBMM Resmi İnternet sitesi, Ankara, 2011)

Kitabımız Safahat’ta olduğu gibi yedi ana bölümden meydana gelmektedir.Birinci Bölüm’de; M.Âkif Ersoy’un Hayatı, Kişiliği, Sanatı, Mücadelesi, İkinci Bölüm’de; Da’va Arkadaşlarının Gözüy­le veHatıralarıyla M.Âkif Ersoy, Mehmed Âkif Diyor ki,Üçüncü Bölüm’de;İstiklâl Marşı ve İstiklâl Marşı’nın Kabulü: 12 Mart 1921, Dördüncü Bölüm’de; M.Âkif Ersoy’un Şiirlerinden Seçmeler, Beşinci Bölüm’de; Mehmed Âkif Hakkında Ne Dediler?, Altıncı Bölüm’de; Mehmed Âkif İçin Yazılan Şiirler, Yedinci Bölüm’de;Fotoğraf ve Belgelerle Mehmed Âkif (Ersoy)” konu başlıkları yer almaktadır.

Büyük mücahid, dava adamı ve “İslâm Şairi” Mehmed Akif, ömrünün son 12 yılını “yurdundan uzakta / gurbette geçir­mek mecburiyetinde kaldı!.. Hastalandı, 1936 yılında, 27 Aralık günü bir yıldız gibi kaydı!.. Dar-ı Beka’ya göçüp,Rabbine kavuştu...Allah (CC) garik-i rahmet eyleye! Ruhuna el-Fatiha.

Mum gibi yandı ciğer, çünkü vatan türküsünü,

Hep geçen kapkara günlerde terennüm etti.

Çıktı (Kırklar) bir ağızdan dediler tarihin;

İçimizden vatanın şairi Akif gitti. (1356)

Uzun ve yorucu bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkan bu ese­rimizin Türkiye’mize, İslam alemine ve insanlığa hayırlı olmasını Al­lah Teâla’dan niyaz ederiz. Çalışmak bizden rızasına muvafık işlerde yardım ve muvaffakiyet Allah’tandır.”

 

Kitabı İsteme Adresi:

GERGER YAYINLARI: 0532.5226164

megerger@hotmail.com

M.Yasir İSLAM

Bu haber toplam 3527 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim