• İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

İsmail Kıllıoğlu: İki dergiden biri Pakdil, biri İnan-ıı

İsmail Kıllıoğlu: İki dergiden biri Pakdil, biri İnan-ıı
Hece dergisinin Akif İnan’ın 20. Ölüm Yıldönümü Özel Sayısı üzerinde bir önceki yazıda durmuş ve Yedi İklim dergisinin Nuri Pakdil’in üç ay önce vuku bulan ölümünün hemen ardında hazırladığı özel sayısını ayrı bir yazıyı gerektirdiğini belirtmiştik.

Nuri Pakdil gibi kendine özgü ve özgün bir sanatçı hakkında kısa süre içinde özel bir sayı hazırlamanın güçlüğünü öncelikle belirtmek gerekir. Üstelik Nuri Pakdil sanatçı kişiliğini eylemli bir kişilik ile sıkıca iç içe ayrılmaz bir biçimde bütünleştirdiği için, bu kişiliklerin oluşturduğu bütünlüğün eklem yerlerini dikkatlice belirlemek şarttır. Dolayısıyla, kişiliğinin bir yönüne yoğunlaşıldığında, diğer yönü sadece ihmal edilmekle kalınmaz, yoğunlaşılan yönü de istenilen düzeyde ve nitelikte betimlenmiş olmayabilir. Gerek Ali Haydar Haksal’ın dergi içeriğini düzenlemesi, gerekse yazılarıyla katkıda bulunan dostların kendiliğinden ortaya çıkan özenleri, Nuri Pakdil’in hem sanatçı, hem de eylemli kişiliğinin bütünlüğünü kavratıcı biçimde gerçekleştirmiştir. En azından bu durumu işaret etmiştir.

Mustafa Aydoğan’ın “Şafak”, Seyfettin Ünlü’nün “Çerağ” şiirleri, Nuri Pakdil’in sanatçı ve eylemli kişilik bütünlüğünün içli bir özeti gibidir. Duran Boz “Nuri Pakdil Kronolojisi”yle Nuri Pakdil’in hayatının süreğinin bilinç oluşumunu ve yöneldiği amacın anlamının belirginliğini ortaya koyuyor. Atasoy Müftüoğlu’nun “Radikal Bir Dönüşüm İçin Radikal Bir Duruş” yazısı olan ile olması gereken ilişkisi çerçevesinde yapılan tesbit, değerlendirme ve irdelemeleriyle uyarıcı bir tavrı işaret eder niteliktedir. Nazif Gürdoğan’ın, Arif Ay’ın, İbrahim Demirci’nin, Ali Ulvi Temel’in, Durali Yılmaz’ın, Alim Kahraman’ın yazıları, bir açıdan Nuri Pakdil’e yöneltilmiş birer içgözlem yankılarının duyarlığıyla dile getirilmesi olarak okunabilirler.

Devamı: https://www.milligazete.com.tr/makale/3603100/ismail-killioglu/iki-dergiden-biri-pakdil-biri-inan-ii

Bu haber toplam 318 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim