• İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

İsmail Kıllıoğlu: Topluluktan topluma

İsmail Kıllıoğlu: Topluluktan topluma
Sayısı on, yüz veya bin vb. olan bir insan topluluğu tasavvur edelim. Sayı veya miktar, bu topluluğu meydana getiren bireylerin nicelik olarak belirlenmesinde başvuracağımız bir ölçüdür.

Elbette bu nicelik ölçüsü o topluluğu oluşturan bireylerin sayımı hakkında bilgi edinmemizi, dolayısıyla onları tanımamızı sağlar. Ama o topluluk hakkında başka tür bilgi edinmemizde de başvurma gereği duyarız. Sözgelimi, topluluğu oluşturan bireylerin erkek mi kadın mı, çocuk mu genç mi, olgun mu yaşlı mı olduklarını yine nicel ölçüyü kullanarak tespit ederiz.

Topluluğu oluşturan bireyler canlı varlıklardır ve kendilerine ait bir hayatları vardır. Dolayısıyla hayatlarını sürdürmeleri, yaşamaları için hareket ederler, faaliyette veya etkinlikte bulunurlar. Hareketleri, faaliyetleri bir güdüye, bir nedene dayanır ve amaca yöneliktir. Genel olarak bunu “ihtiyaç” kavramı altında ifade edebiliriz. Bu da bizi bir başka ölçüye vardırır. Ancak “ihtiyaç” kavramı içine birbirinden farklı, birbiriyle uyuşmayan, hatta birbirine karşıt olan güdüler, faaliyetler veya etkinlikler dâhil edilmektedir. Bunları belirgin hale getirmek için tasnif etme gereği duyarız. Mesela maddi ihtiyaçlar, maddi olmayan veya manevi ihtiyaçlar ayrımı yaparız. Bu ayrımı yaparken, aynı zamanda bunları hem kendi içlerinde, hem de karşılıklı bir nitelendirmeye tabi tutarak, öncelikli, önceliksiz, birincil (asli), ikincil (tali) ve daha farklı bir sıralamaya başvururuz.

Devamı: https://www.milligazete.com.tr/makale/2932259/ismail-killioglu/topluluktan-topluma

Bu haber toplam 286 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim