• İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

İsmet Emre: İdeal Siyaset (1)

İsmet Emre: İdeal Siyaset (1)

Eleştiriyi ihanetle suçlayan bir siyasal geleneğimiz var. Güçlü muhalefet nasıl oluşsun ki? Tercihini yap: Ya benim yanımdasın ya da düşmanımsın tehditleri altında ara renkler nasıl güçlensin ki? Ara renklerin güçlenmediği bir zeminde güzel resimler nasıl çizilsin ki? Güzel resme bakmayan çocuklardan nasıl güzel adamlar çıksın ki? Güzel adamların olmadığı yerler nasıl güzel toplumlara, güzel toplumların olmadığı süreçler nasıl güzel yerlere dönüşsün ki?

İdeal siyaset; ideal inançtan, ideal ahlaktan, ideal düşünceden yararlanan ideal toplumun sosyal hayata yansımasıdır. İdeal siyaset ideal insanı arar, bulamazsa oluşturmaya çalışır. İdeal siyaset ideal inançtan beslenir ve onun tıkanma kanallarına çare arar, beslenmesinin pratik zeminini geliştirir. İdeal siyaset ideal ahlaktan beslenir, ideal ahlakı kurumsallaştırır ve bu ahlaktan hiçbir şartta ödün vermez. İdeal siyaset, varsa, ideal düşüncelerin yeşerme atmosferini kurar, yoksa, onun için mücadele eder. Toplum vücuda benzetilirse ideal siyaset, ideal bir toplum inşa etmenin uç noktası, elidir ve bu el yanlış yerlere dokunduğunda, yanlış işler yaptığında sadece kendisi yanmıyor, gerisindeki bedeni yakıyor, gerisindeki ruhu da kasıp kavuruyor.

Toprak aynı toprak ama çimen de yeşertiyor çiçek de, diken de veriyor meyve de. Toprak aynı toprak ama turuncu da veriyor kırmızı da, mavi de veriyor beyaz da. Toprak aynı toprak ama akasya da yetiştiriyor erik de, elma da yetiştiriyor üzüm de. Toprak aynı toprak ama tatlı da veriyor acı da, ekşi de veriyor tuzlu da. Ve toprak hiçbirini reddetmiyor ve toprak hepsini bağrına basıyor ve toprak hepsine benim diyor, benim eserim diyor ve toprak hepsiyle gurur duyuyor. Ve toprak eserine ve eser toprağına tebessüm ediyor. Ve biz münbit toprakları seviyoruz, çeşniye kucak açanları, dört mevsimi de bağrına basanları…

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/prof-dr-ismet-emre/ideal-siyaset-1/haber-194722

Bu haber toplam 815 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim