• İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

İsmet Emre: İnsan kalmak

İsmet Emre: İnsan kalmak

İnsan doğmak irade dışı bir hediye, insan kalmak ise doğrudan yorgunluk gerektiren ciddi bir mücadeledir. Mesele insan doğmakta değil insan olmakta, insan kalmakta ve başı ne kadar sıkışırsa sıkışsın insan olmaktan vazgeçmeme iradesinden taviz vermemektedir… Söylemesi kolaydır belki ya, üstesinden gelmesi zordur bu meselenin. Ne ki çağdaş dünyanın bütün caddeleri, bütün sokakları, bütün daireleri, bütün ilişkileri, bütün kurumsallıkları, bütün zihniyetleri ve bunların bireyin burnundan içeri soktuğu araçların her biri, insan kalmanın düşmanları olarak aşama aşama, her gün, her an, her saniye dans ederek bizi kendine çağırıyor. İnsanlığımızı bırakarak yaşamamızın ayartıcıları o kadar çok ki…

Mitolojik metinlerde, kadim Doğu bilgeliği yazıtlarında ve hatta Allah kelamında yığınla misal göstermektedir ki hayvanın insanlaştığı görülmemiştir ya, insanın hayvanlaştığına defalarca şahit olunmuştur. Taş kesilen insan figürleri, insana dönüşen taş figürlerinden daha inandırıcıdır. Hayvan insanlaşmaz insanlaşmasına da insani bazı vasıflar taşır, içgüdüsel olarak insan oluşun nice güzel fiillerini ortaya koyar. Paylaşmayı bilir mesela, kendini ve sevdiklerini korumanın üstesinden gelmek için didinir. Oradan buradan topladığı börtüböceği yavrularına taşıyan kuşlar değildir sadece, arslanlar ailesinden kurt familyasına kadar hemen her hayvan paylaşmaya son derece değer verir.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/prof-dr-ismet-emre/insan-kalmak/haber-181410

Bu haber toplam 483 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim