• İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

İsrafil Kuralay: Arzın merkezine yolculuk: Mekke ve Medine’de 2 gün

İsrafil Kuralay: Arzın merkezine yolculuk: Mekke ve Medine’de 2 gün
Her Müslüman’ın en çok arzu ettiği ibadetlerden biri de hac ve umre ibadetini yapmaktır. Geçen hafta sonu bir dostun daveti üzerine umre yapma imkânı buldum.

Bir grup arkadaşla beraber çok hızlı bir ziyaret oldu kutsal beldelere. Umre için bu
mevsim çok ideal; havalar mutedil, hatta Medine'de biraz serin.

En son Ramazan umresi yapmıştım. Kum saatindeki kum taneleri gibi ömrümüz hızla akıp gidiyor. Aradan uzun zaman geçmiş. İnsan ömrünü hep kum saatine benzetirim. Kum saatleri fizikken de insana benzer. Kalbin, aklın bulunduğu üst bölümden kum taneleri teker teker düşer. Yukarıdaki kum bitince ömrün bitmiştir. Ben başaramadım ama siz göreceğiz bir yere bir kum saati koyup onun üzerinden tefekkürünüzü yapınız.

Belki üç günlük dünyayı daha farklı bir boyutta yaşamaya vesile olur… Medine Havaalanı’na akşam saatlerinde vardık. Çelikten estetik unsurlar da dikkate alınarak yapılmış güzel liman. Bu güzel eseri Türklerin yaptığını öğrenince daha çok sevindik. Kapılardan çıkarken Selçuklu yıldızı desenler Anadolu ile Arap Yarımadası arasında köprü olmuş. Yapanların ellerine sağlık. Ne yazık ki, Yesrib’ten Medine’ye dönüşen bu kutlu beldede 1400 (Hicri) yıldır medeni olarak iyi mimari ve şehircilik örneği sergileyemedik. Neden 400 yıl Osmanlı yönetiminde olan Medine’deki mimariyi İstanbul, Bursa, Üsküp, Saraybosna gibi yapamadık? Yoksa yaptık da ortadan kaldırıldı mı? Hz. Peygamber’in (sas) ilk olarak inşa ettiği Kuba Mescidi’nden vardığımız nokta bugünkü mescit mi olmalıydı? Biliyorum şimdi bana kızacaksınız: Ya hu kardeşim ibadet yapmaya mı gittin yoksa müfettişlik yapmaya mı? Çok haklısınız, bu tür detaylara takılmak insanı işin maneviyatından uzaklaştırıyor. Ama benim maksadım kimseyi suçlamak değil ümmetin günahkâr bir evladı olarak muhasebe yapmak. “Yaptığınız işi güzel yapın” diye buyuran Resul’ün mesajını hatırlatmak istedim. O’nun Medine’ye dönüştürdüğü ilk numunelerini ortaya koyduğu yapıyı tekâmül ettirmek gibi bir görevimiz yok mu?

Devamı: https://www.dirilispostasi.com/makale/arzin-merkezine-yolculuk-mekke-ve-medinede-2-gun-5c6e4ec1c0d1c5419043228a

Bu haber toplam 469 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim