• İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C

İstanbul Şubesinde Fethi Gemuhluoğlu Dostluk Günleri Başladı

İstanbul Şubesinde Fethi Gemuhluoğlu Dostluk Günleri Başladı
Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi ile İBB Kültür Dairesi Başkanlığı, Türkiye'nin fikir ve kültür hayatının çeşitli kademelerinde bulunan bir çok insanın yetişmesinde emeği olan merhum Fethi Gemuhluoğlu anısına Dostluk Günleri düzenledi.

Fethi Gemuhluoğlu Dostluk Günleri, 20-21 Kasım tarihlerinde TYB İstanbul Şubesi'nin Sultanahmet Kızlarağası Medresesi'ndeki merkezinde gerçekleşecek. Etkinlik açılış toplantısıyla başladı.

20 Kasım Cuma günü saat 14.00'de, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yanı sıra TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, TYB İstanbul Şube Sekreteri Hüseyin Akın, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder birer konuşma yaptı.

Dostlu Günleri açılışına katılan Bakan Nabi Avcı, yaptığı duygusal konuşmada Fehti Gemuhluoğlu’nun kendileri için gerçek bir ağabey olduğunu söyledi.Kendi kuşaklarının O’nu gören O’nunla karşılaşan çok şanslı bir kuşak olduğunu söyleyen Nabi Avcı,Gemuhluoğlu’nun dostluk üzerine attığı tohumların bugün boyverdiğini ve gençliği etkileyen kültür sanat dünyasına katkı sunan pek çok şahsiyetin O’nu bir ağabey olarak gördüğünü ifade etti.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Fethi Gemuhluoğlu ile yolu kesişen bir kuşak olarak çok talihli olduklarını belirtti.

Gemuhluoğlu ile ilgili konuşma yapması gerektiğinde çok zorlandığını ifade eden Avcı, toplantıyı düzenleyenlere ve katkıda bulunanlara teşekkür etti.

Avcı, Gemuhluoğlu'nun herkese ağabeylik yaptığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Zaman zaman Muhteşem Gatsby romanının ilk cümlesini hatırlıyorum Fethi ağabeyden söz açıldığında. O ilk cümlede zengin, hali vakti yerinde, müreffeh bir ailenin çocuğu olan roman kahramanı, 'Babam derdi ki hayatta senin kadar şanslı olmayan, senin kadar güzel imkanların içerisinde doğmamış, ağzında gümüş kaşıkla doğmamış olanlarla karşılaştığın zaman onları yadırgama. Onlar senin kadar şanslı değillermiş' diyordu. Biz çok şanslıymışız. Biz derken, bir şekilde Fethi ağabeyle yolu kesişmiş olan, Fethi ağabeyle bir şekilde bakışmış olan bir kuşak olarak biz çok talihliydik. Allah razı olsun."

Fethi Gemuhluoğlu Dostluk Günleri açılışında bir konuşma yapan TYB İstanbul Başkanı Mahmut Bıyıklı Gemuhluoğlu’nun gençlik için neden önemli olduğunu anlattı.Kendisini hiç görmeden tanıdığını ve O’nunla ilgili bir yazı yazdığını söyleyen Mahmut Bıyıklı şunları söyledi.

''Son yüzyılda bizi bize çağıran özümüzü hatırlatan yaşadığımız coğrafyanın farkına  vardıran şehirlerin de ruhu olduğunu hatırlatan öncülerden birisi de hiç şüphesiz Fethi Gemuhluoğlu'dur. Vakıf insan olmanın bütün hususiyetlerini üzerinde hakkıyla taşıyan bu güzel insan Anadolunun bağrından çıkıp büyükşehire gelen vatan evlatlarına gönlünü açmış naif bir şehir beyefendisidir. O, yanına gelen gençleri musikiye, sanata, edebiyata, mimariye karşı heveslendirdi, yönlendirdi. Onlara şehirli Müslüman olmanın inceliklerini anlattı. Şehirli insan tipinin yeniden ortaya çıkması için büyük çaba gösterdi. Bir ülkeyi çekip çevirenlerin kültürel ve siyasal seçkinler olduğunu biliyordu. Bu seçkinlerin yetişmesi için aşk ve şevkle çalışmıştır.

Nesillerin yetişmesinde büyük emeği oldu. Bugün edebiyat akademi ve eğitim sahasında ülkenin istikametine yön veren binlerce isimde onun inkar edilemez bir hakkı vardır. Biz de hem bir vefa borcu olarak  hem de bu değerli ismi yeni nesillerle tanıştırma gayesiyle bu programı hazırladık''

Hüseyin Akın’ın başkanlığını yaptığı ilk oturumda Prof. Dr. Hüseyin Algül, Alaattin Büyükkaya ve Hasan Ali Yıldırım söz aldı ve Gemuhluoğlu’nun çeşitli yönlerini ele alan konuşmalar yaptılar.

Fethi Gemuhluoğlu Dostluk Günleri’ne Sadettin Ökten, Metin Eriş, Beşir Oğuzbaşaran, Belkıs İbrahimhakkıoğlu, Abdullah Uçman, İrfan Çiftçi, Emin Işık, Turan Koç, Bestami Yazgan, Sadık Yalsızuçanlar, Bünyamin Yılmaz Nurettin Albayrak gibi pek çok akademisyen ve yazar katılacak.

Gemuhluoğlu’nun yazdığı mektuplardan örneklerin de okunacağı Dostluk Günleri’nde 21 Kasım Cumartesi günü Fethi Gemuhluoğlu’na ithaf edilmiş şiirlerden örneklerin sunulacağı ‘Şiir Okumaları’ programı da yapılacak. 

12246880_925709637478113_8864528161920529688_n.jpg12243346_925708017478275_6092517606733186862_n.jpg12249710_925717024144041_9057575656251563222_n.jpg

Bu haber toplam 2676 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim