• İstanbul 24 °C
  • Ankara 25 °C

İstanbul'u Fethe Gelip Alemdağ'da Şehit Düşen Danişmend Komutanı

İstanbul'u Fethe Gelip Alemdağ'da Şehit Düşen Danişmend Komutanı
Taşdelen tarihi kaynaklarda suyunun güzelliği, av köşkleri, çiftlikleri ve ormanı ile geçiyor. Seyyid Battal Gazi'nin torunu Turasan Bey, hem yöreye adını vermiş hem de bölgenin manevi komutanlığını bırakmamış. Cihad Meriç yazdı.

Bir yiğit fetih için İstanbul'a gelir. Fetih nasip olmaz; fakat üstadın deyimiyle surda bir gedik açar. İstanbul'a Arapların liderliğindeki akınlardan sonra Türklerin liderliğindeki akınlar başlıyor. Sahabe kabirleri Arap akınlarının delilleri. Peki, Osmanlı öncesi Türk akınlarından günümüze tefekküre vesile olacak işaretler kalmış mı?

İstanbul'a zorunlu görev için iki buçuk yıl önce geldim. Nokta tercih ile Çekmeköy ilçesi Taşdelen muhitine yerleştim. Daha önce hiç gelmediğim bu beldeyi ormana yakın olduğu için tercih ettim ve orman yürüyüşlerimiz böylece başladı. Çevreyi tanıdıkça ormanın derinliklerine doğru ilerledik. Bizimki de bir nevi fetihti. Yol dostu bulunca, orman içindeki yoldan, Taşdelen'den Polonezköy'e kadar yürüdüğümüz gün bile oldu. Kısa yürüyüşlerimizde Taşdelen'den yaklaşık 5 km içeride, orman yolu ile askeri sınırın birleştiği noktada, askeri alanın tel örgüsü içinde kalmış bir mezar genelde dönüş noktamız oluyor.

Mezar taşının yeni tarz düz mermer ve yazısının Latin harfleri ile olması üzerindeki yazının içeriği ile uyuşmuyordu: "Danişmentoğullarından ilk Türk şehit komutan Tur Hasan Bey" Bu yazının ilk akla getirdiği, “Türk Hasan Bey yanlışlıkla böyle yazılmış” düşüncesi oluyor. İlk araştırmalarımdan -isimde problem olduğu için- tam sonuç alamadım. Yürüyüş vesilesiyle mezarına kadar yürüdüğümüz şehide ve tüm şehitlerimize Fatiha okuyup dönüyorduk.

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/gezi-mekan/25106/istanbulu-fethe-gelip-alemdagda-sehit-dusen-danismend-komutani

Bu haber toplam 3530 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim