• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

İstanbul’un Tarihi Yok Olurken Lâle Halısı Yapıp Sergiliyoruz

İstanbul’un Tarihi Yok Olurken Lâle Halısı Yapıp Sergiliyoruz
İstanbul’un çeşmeleri, bir tekke veya hamam kadar önemli ve onlarla aynı gerekçeden ötürü kıymetli olmalarına karşın layık görüldükleri, bundan çok daha aşağı bir muameledir.

 Hatta bir muamele gördükleri bile şüphelidir zira içinde oldukları bütün durumlar aslında başka durumların yan etkilerine maruz kalmaktan başka bir şey değil... Sadullah Yıldız yazdı.

Restorasyonun bazen dekorasyon anlamına gelebildiği gibi kimi zaman tahrif ağırlıklı değişim olarak da tezahür edebildiği güzel ülkemizde, alanın uzman isimlerine gerek kalmadan her amatör gözün tespit edebileceği denli bariz biçimde ehliyetsiz, trajikomik restorasyon facialarına rastlamak hiç de sıra dışı bir hadise değil.
 
Bu tür haberlerin meydanda görünür olan acılı fotoğrafları kadar bir de meydanda olduğu hâlde görülmeyenleri var. Sözgelimi Fatih Belediyesi’nin geçtiğimiz sene bizzat belediye başkanı tarafından sosyal medya aracılığıyla duyurulan Beşikçizade Tekkesi restorasyonu, eski-yeni fotoğrafların karşılaştırmalı olarak sunulduğu görseller sayesinde, ahşap işçiliklere eskiden olduğu kadar dikkat edilmeden çalışılıp adeta yeni bir yapı ortaya çıkarılması nedeniyle eleştirilmişti. Daha rijit bir örnek ise Marmara Üniversitesi’nin Göztepe kampüsünde bulunan V. Murad Hamamı idi; kâgir hamam bir restorasyon geçirdikten sonra eski biçimini kabaca korumuş ama beton kaplama oluvermişti.
 
Yakın zamandaki böyle örneklerin bir benzeri, ancak yukarıda vurguladığımız üzere görülebilir olmasına rağmen inatla görülmeyen diğer bir başlıktan söz etmeliyiz: Çeşmeler.
 
Çeşmelerin gördüğü muamele
 
Bu seri yazıların önceki halkalarında da birçok defa değinip örneğini sunduğumuz gibi İstanbul’un çeşmeleri, bir tekke veya hamam kadar önemli ve onlarla aynı gerekçeden ötürü kıymetli olmalarına karşın layık görüldükleri, bundan çok daha aşağı bir muameledir. Hatta bir muamele gördükleri bile şüphelidir zira içinde oldukları bütün durumlar aslında başka durumların yan etkilerine maruz kalmaktan başka bir şey değil; bulundukları sokağa asfalt serildiğinde başlarına gelen tek şey asfaltın ne kadar derin döküleceğiyle ilgili, bu bakımdan onlara tahsis edilen herhangi bir olumsuz tepki söz konusu değil. Ama illa özel ilgiden söz edilecekse restore edilen onlarca çeşmenin karşısına yüzlerce kırılıp parçalanmış olanı koyarsak bu karşı karşıya olduğumuz manzarayla ilgili epey belirleyici fikirler verecektir.
Bu haber toplam 700 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim