• İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C

İstanbul'un Yegâne Çinili Çeşmesi'ni Alelade Fayanslarla Kaplamışlar

İstanbul'un Yegâne Çinili Çeşmesi'ni Alelade Fayanslarla Kaplamışlar

Eyüp Sultan'daki Çinili Çeşme'nin kitabesinin sağ ve sol tarafında devrinin en nadide örnekleri olarak kabul edilen çini panolar bulunmakta imiş. Çeşmeye farklılık ve özgünlük katan emsalsiz panolardan sağ taraftaki 90’lı yıllardan önce sökülerek çalınmıştı. Sol taraftakinin bir bölümü de yakın zamanda yok oldu. Nidayi Sevim yazdı.

Çeşmeler, su medeniyetimizin sessiz tanıkları… Zannediyorum dünyanın hiçbir şehrinde İstanbul'daki kadar çeşme yoktur. Çeşit çeşit, farklı mimari özelliklere sahip, her birinin ayrı hikâyesi olan çeşmelerden bahsediyoruz. Hilmi Tanışık'ın 1943-45 yıllarında yayımlanan “İstanbul Çeşmeleri” isimli eserinde kitabesi olan ve yaptıranı belli 794 çeşmenin, Affan Egemen’in ise 1993 yılında yayımlanan ve yine aynı adı taşıyan “İstanbul Çeşmeleri” isimli eserinde 1165 çeşme ve sebilin adı geçmektedir. Günümüzde dahi pek çok semt ve sokak adı çeşmelerle özdeşleşmiş durumda. Ayrılık Çeşmesi, Çoban Çeşme, Kuru Çeşme, Acı Çeşme ve Çifte Çeşme bunlardan yalnızca birkaçıdır. Bu yönüyle çeşmeler şehir kimliğinin, hafızasının ve bütünlüğünün ayrılmaz bir parçasını oluştururlar.

Sadullah Yıldız geçtiğimiz yıl bahsekonu çeşmelerin yüzlercesine ulaştı ve hazin hikâyelerini Dünyabizim için kaleme aldı. Bu yazılar yakın zamanda "İki Gözüm İki Çeşme" isimli kitapla bir araya getirildi. Rabbim Sadullah Yıldız kardeşimizden ebediyen razı olsun ve onun gibi gençlerin sayısını artırsın inşallah.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/gezi-mekan/27607/istanbulun-yegne-cinili-cesmesini-alelade-fayanslarla-kaplamislar

Bu haber toplam 1057 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim