• İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

İşte 'Fetih' tablosu! Türkiye'de bu zamana kadar gören tek bir kişi var

İşte 'Fetih' tablosu! Türkiye'de bu zamana kadar gören tek bir kişi var
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Polonya temasları sırasında gündeme gelen Polonyalı ünlü ressam Stanislav Chlebowski’nin yarım kalmış ‘fetih’ tablosu gün yüzüne çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde Polonya’ya yaptığı resmi ziyarette gündeme gelen Polonyalı ünlü ressam Stanislav Chlebowski’ye ait tablonun sırrı ortaya çıktı. Bugüne kadar sadece birkaç kişinin görebildiği tablonun hikayesi ise filmlere konu olacak türden.

Hikayenin aktörleri ise ünlü ressam Stanislav Chlebowski, eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak’ın amcası Burhan Agah Özak ile Koç Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nde doktora yapan Fatma Coşkuner. Türkiye’den tablonun orjinalini gören ve hayatta olan tek kişi şu an Fatma Coşkuner. Özak, Coşkuner ve tablonun Türkiye’ye iadesi için tam 15 yıldır Polonya’da mücadele veren Türkolog Dr. Öztürk Emiroğlu, gizemli eserin bilinmeyenlerini anlattı. Eski bakan Özak ise sır tablonun kopya görüntüsünü ilk kez paylaştı.

ABDÜLAZİZ HAYRAN KALDI

Polonyalı ressam Stanislav Chlebowski, 19’uncu yüzyılın sonlarına doğru dönemin Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz tarafından İstanbul’a davet edildi. Chlebowski’nin eserlerine hayran kalan Padişah, Polonyalı ressamdan Osmanlı’nın zaferlerini anlatan eserleri tuvale yansıtmasını istedi. Günümüzde Başbakanlık Ofisi Basın Birimi olarak kullanılan binada çizimlere başlayan Chlebowski’den Fatih’in İstanbul’u fethini anlatan tabloyu özel olarak hazırlaması istendi. Chlebowski, İstanbul’un fethini çizmeye başladıktan bir süre sonra Sultan Abdülaziz tahtan indirilip öldürülünce, ressam apar topar Paris’e kaçmak zorunda kaldı.

Devamı: http://www.habervaktim.com/haber/522832/iste-fetih-tablosu-turkiyede-bu-zamana-kadar-goren-tek-bir-kisi-var.html

Bu haber toplam 909 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim